GÜL: OBAMA İLE DAHA KONUŞMAM
Ermeni iddiaları konusunda Obama'ya her şeyi anlattığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bir daha konuşmam" dedi.
19 Mart 2010 Cuma 09:25
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen Ermeni Soykırımı iddiası tasarısıyla ilgili, bir daha ABD Başkanı Barack Obama’yı aramayacağını söyledi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun’u kapsayan Afrika seyahati dönüşü değerlendirmelerde bulunan Gül, “Bir kez konuştuk. Bundan sonra daha konuşmam. Çok detaylı konuştuk, anlattık, biliyorlar. Bu konuda söyleyeceğimizi söyledik. Bundan sonrası onlara kalmış bir şey” dedi. İşte Gül’ün sorulara verdiği cevaplar:
ABD İLE İSRAİL’İN ARASI BULUNMALI
• Ortadoğu bugünlerde çok hareketli. İsrail’in politikaları tartışma çıkarıyor...
ABD ile İsrail’in arasını bulmak gerekli aslında. Kudüs’te takip ettikleri politika herkesi rahatsız ediyor. ABD gibi İsrail için her şeyi veto eden, her şeyi yapan bir ülkeyi bile rahatsız edecek duruma geldiyse üzerinde düşünmek lazım.
• Demokratik Açılım’da çok umutluydunuz. Ama sanki askıya alındı gibi?
Türkiye bütün bu meselelerini halledecek, çözecek olgunluğa ulaştı. Çözüm usulü bazen zaman alıyor. Türkiye artık kendini Avrupa ile mukayese ediyor. Türkiye orta gelirli ülkeler barajına takılıp kalmayıp başka bir aşamaya geçmesi lazım. Bunun yolu demokratikleşmeden geçer. Habur konusu iyi olmadı... Sonuçta kolay olmuyor.
BİLEREK AĞIRDAN ALDIĞIMIZ DA OLDU
• İlk günlerdeki heyecan kayboluyor mu?
Hayır. O günlerden bugüne bir bakın. Bugün Türkiye’nin bütün bu konularda, özgürlükler ve demokratikleşme standartlarını yükselteceğine inanıyorum. Bakın Nevruz’la ilgili ilk kez tebrik mesajları yolladık. Bugüne kadar Nevruz’u kutlayan ülkeler bize yollardı. Biz ilk kez Nevruz’u idrak eden ülkelere tebrik mesajları yolladık.
• AB’ye çok önem veriyordunuz. Ama sanki heyecan kayboldu...
AB ile ilgili belli dönemler vardır. Bu noktalarda tabi ki daha hareketli oluyordu. 2005’te müzakerelere başlanılması kararı çıktı. Çok önemliydi. Ondan sonra rutine girdi. Tarama ve fasıllar artık işin rutiniydi. Şimdi yeni fasılların açılması sürecindeyiz. Siyaseten Türkiye’ye engel çıkartan ülkeler olduğu gibi çok hızlı gitmemizden rahatsız olup endişe edenler de oldu. AB’yi tedirgin etmemek için ağırdan aldığımız da doğru.
Biz kendi üstümüze düşeni yapacağız. Onlar fasılları açar açmaz ayrı konu. Kendi standartlarımızı yükselteceğiz. O standartları yakalayınca fasılları açıp kapamak 5 dakikalık iş. Önemli olan o noktaya gelmek. Norveç bugün katılmak istese bir günde bitirir süreci.
Türkiye’nin cazibesi AB’nin siyasetini değiştirecektir. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Bu süreçte Türkiye’nin kısa vadeli çıkarlarını zedeleyecek konuları da en sona bırakırız.
Gül’ün uçağında ‘sessiz soru’
• Cumhurbaşkanı Gül’ün Kongo ve Kamerun gezisindeki gazeteciler Başbakan Erdoğn’ın “Ülkemizdeki kaçak 100 bin Ermeni’yi sınırdışı edebiliriz” açıklaması hakkındaki değerlendirmesini ilginç bir yöntemle sordu. Gazeteciler soruyu star Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu’nun sormasına karar verdi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’nin de “Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” cümlesiyle soruyu tamamlaması kararlaştırıldı. Ardından da Gül’ün böyle bir soruyu zaten bekleyeceği tahmin edildi. Karaalioğlu, soruyu sormaya hazırlanırken tahmin edildiği gibi Gül’ün soruyu beklediği anlaşıldı. Cumhurbaşkanı, “muhtemelen”, Basın Danışmanı Ahmet Sever’in de önceden ikazıyla “Ne soracağınızı biliyorum” diyerek Başbakan’ın sözlerini şöyle değerlendirdi:
YABANCI DÜŞMANLIĞI VE IRKÇILIK YOK
Başbakan aslında Türkiye’nin yaptığı pozitif bir şeyin ortaya çıkması açısından söylemiştir. Bu kişiler Türkiye’de çalışıyor, kazançlarını elde ediyor, ailelerine yardım ediyor. Kin gütmediğimizi, düşmanlık yapmadığımızı gösterme açısından söylediği kanaatindeyim. İnsani meselelerle siyasi konuları ayırt etmek lazım. Kaldı ki kendisinin insani konulara hassasiyetini biliyorum. Türkiye’de bu bile oluyor diye öne çıkartan, önyargısı olmadığını ortaya koyan bir açıklamadır. Türk halkında yabancı düşmanlığı ve ırkçılık yoktur. Hep söylüyoruz. ABD ayrı, diaspora ayrı, Kafkasya’nın sorunları ayrıdır. Kafkasya İşbirliği Platformu’nu takip etmek gerekli. Statüko kimsenin çıkarına değil. O yüzden ‘Sessiz çalışmak lazım’ dedim.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.