08 Mayıs 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara23°C
  • İzmir28°C
  • Berlin19°C

GÜL, ALMAN GAZETECİLERİ KURTARDI

İran'da tutuklu bulunan Bild Gazetesi muhabiri Jens Koch ve Marcus Hellwig’in, Cumhurbaşkanı Gül’ün devreye girmesiyle serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Gül, Alman gazetecileri kurtardı

20 Şubat 2011 Pazar 10:32

İran'da tutuklu bulunan Bild Gazetesi foto muhabiri Jens Koch ve muhabir Marcus Hellwig’in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girmesiyle serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Casusluk suçlamasıyla İran’da hapse mahkûm edilen iki Alman gazeteci bugün serbest bırakıldı. Alınan bilgiye göre geçtiğimiz günlerde yaptığı İran gezisi öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla arayan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, iki Alman gazetecinin İran’da casus oldukları gerekçesiyle cezaevine konulduğunu söyleyerek, serbest bırakılmaları için Gül’den destek istedi. Abdullah Gül, İran gezisinde bu durumu paylaştığı İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan “Tamam.” cevabını aldı.

Gül, bunun üzerine İran Cumhurbaşkanı’na Alman gazetecileri kendi uçağıyla götürebileceğini söyledi. Ancak salıverme prosedürleri uzayınca hapiste bulunan Alman gazeteciler Gül’ün uçağına yetişemedi. Tebriz valisi, Gül’ün heyetindeki yetkililere, gazetecilerin en geç bir hafta içinde bırakılacağı teminatını verdi. İran’da geçen hafta yaşanan bu gelişmenin ardından Alman gazeteciler bugün İran makamlarınca serbest bırakıldı.

Geçtiğimiz Ekim ayında İran’a giden Bild Gazetesi foto muhabiri Jens Koch ve muhabir Marcus Hellwig, “turistik vize ile ülkeye giriş yaptıkları” gerekçesiyle gözaltına alınmış, daha sonra casusluk suçlamasıyla 20 ay hapis cezasına mahkum edilmişlerdi. İran mahkemesi bugün aldığı kararla gazetecilerin hapis cezasını 50’şer bin dolar para cezasına çevirdi. Ardından, Almanya Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin serbest bırakıldıklarını açıkladı.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.