23 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara10°C
  • İzmir19°C
  • Berlin0°C

GÖZLER KCK DAVASINDA

Diyarbakır’da 103’ü tutuklu 151 sanığın yargılandığı KCK davası, bugün başlıyor. Basının yoğun ilgi gösterdiği davada savunmalar Kürtçe yapılacak.

Gözler KCK davasında

18 Ekim 2010 Pazartesi 09:08

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, PKK’nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik soruşturması kapsamında dört ayrı operasyonda yakalanan, aralarında BDP’li belediye başkanlarının da bulunduğu 103’ü tutuklu 151 sanığın yargılanmasına bugün başlanacak.

Kürt sorununun barışçı çözümü için emek harcayan herkesin gözü kulağı Diyarbakır’da olacak bugün. Çok şey yazıldı, çok şey söylendi bu dava için. İşte son dönemlerin en önemli siyasi davası olduğu konusunda görüş birliğine varılan KCK davasına ilişkin tüm detaylar: 

KCK nedir

İddianameye göre KCK, PKK’nın en üst organı olarak, 2005 yılında Irak’ın Kandil Dağı’nda “PKK’nın yeniden inşası” başlıklı “3’ncü Genel Kurul” toplantısında kuruldu. PKK sorumlularından Mustafa Karasu başkanlığında Kürdistan Demokratik Konfederalizmi/Türkiye Koordinasyonu adı altında yeni bir yapılanma oluşturuldu. 2006 nisan ayında yine Kandil’deki PKK kamplarında yapılan toplantıda “Türkiye Koordinasyonu” adı, “Türkiye Meclisi” olarak değiştirildi. Bu yapının başına da, daha önce PKK’nın cezaevi sorumluluğunu yapmış, Abdullah Öcalan’ın en yakınındaki isimler arasında gösterilen ve yurtdışında yaşayan Sabri Ok getirildi. İdeolojik alan, siyası alan, sosyal alan, halk savunma alanı ve ekonomik alan başlıkları altında örgütlenen KCK/TM, konfederal bir sistemi esas alıyor. Türkiye’deki tüm çalışmaları yürüten ve planlayan, başkanlığını Sabri Ok’un yaptığı 30 kişilik bir ‘Koordinasyon’ olarak adlandırılan birim var. 

Soruşturma nasıl başladı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007 yılında teslim olan bazı PKK’lıların verdiği ifadeler ile isimsiz ihbar mektupları üzerine başlattığı teknik takip sonucu, PKK’nın şehir eylemleri ile örgütsel çalışmalarını planlayan, yönlendiren ve düzenleyen bir yapılanma tesbit etti.

İki yıl süren takibin ardından ilk operasyon, yerel seçimlerin ardından 14 Nisan 2009 tarihinde, KCK/TM’nin yönetici kadrosu olduğu ileri sürülen kişilere yönelik gerçekleştirildi. Bu operasyonda gözaltına alınan 72 kişiden, aralarında 3’ü kapatılan DTP’nin genel başkan yardımcısı olmak üzere 52 kişi tutuklandı. Yaklaşık 2 ay sonra 11 ve 17 haziranda ikinci bir operasyon gerçekleştirildi ve DTP’li yöneticiler ve il genel meclisi üyelerinin aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklandı.

Diyarbakır Başsavcılığı’nın talimatı ile gerçekleşen üç operasyonun ardından, KCK/TM’nin yeniden yapılanmaya gittiği ihbarı alınmasının ardından, 4’üncü ve en etkili operasyon için geçen yıl 25 aralıkta düğmeye basıldı. Geniş kapsamlı araştırma ve teknik takip sonunda dokuz ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlarda, teknik takipte KCK/TM’den emir aldıkları ileri sürülen ve halen görevde bulunan 10’u belediye başkanı, 76 kişi gözaltına alındı. Son dalga operasyonda halen görevde bulunan 7’si belediye başkanı 23 kişi tutuklandı. 

Plastik kelepçe soruşturmalık

Belediye başkanları ve eski DEP milletvekili Hatip Dicle’nin aralarında bulunduğu sanıkların, adliyeye bahçesinde elleri plastik kelepçeyle bağlanmış şekilde, tek sıra halinde bekletilmeleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. 

Tutuklu belediye başkanları

Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak’ın Cizre İlçesi Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa’nın Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Mardin’in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkanı Ferhan Türk. 

İddianame yedi ayda yazıldı

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ndeki özel odada, özel yetkili bir cumhuriyet savcısı tarafından yedi ayda hazırlanan 7 bin 587 sayfalık iddianamede, kapatılan DTP’nin 28 yöneticisi, ‘silahlı örgüte üye olmak’, ‘gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet‘ ve ‘örgüt propagandası yapmak’la suçlanıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte aralarında 12 BDP’li Belediye Başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ve 2 belediye meclis üyesi için, ‘Örgüt üyesi ve yöneticisi olmak’, ‘Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek’ suçlamasıyla 36.5 yıla kadar; 11 sanık hakkında, ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet; diğer 124 sanık için de 5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. 

Yeni salonda Kürtçe savunma yapılacak

Duruşma için Diyarbakır Adliyesi içinde özel bir salon oluşturuldu. Sanık sayısının fazlalığını göz önüne alan mahkeme de ilk duruşmanın başlayacağı bugün ile 12 kasım tarihleri arasına başka duruşma almadı. Sanıkları, başta Diyarbakır Barosu olmak üzere, bölge barolarından 300’e yakın avukatın savunması bekleniyor. Bu arada, BDP de, duruşma nedeniyle eylem takvimi oluşturdu. Duruşmanın başlayacağı bugünden itibaren adliye önünde nöbet tutulacak. Sanıkların ise mahkemede Kürtçe savunma yapmaları bekleniyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü de, KCK duruşması nedeniyle alınacak güvenlik önlemleri için son hazırlıklarını yapıyor. Çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra, 500 polisin adliye dışında ve içinde görev yapması planlanıyor. Bu arada gerek görülmesi halinde, duruşmanın yapılacağı günlerde Diyarbakır Emniyeti’nde izinlerin kalkabileceği öğrenildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.