30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara24°C
  • İzmir26°C
  • Berlin27°C

GORAN, TÜRKİYE İLE İMZALANAN PETROL ANLAŞMASINA KARŞI ÇIKTI

Goran: Bağdat hükümeti bilgilendirilmeden Kürdistan petrolünün ihrac edilmesi politikasını red ediyoruz.

Goran, Türkiye ile imzalanan petrol anlaşmasına karşı çıktı

30 Kasım 2013 Cumartesi 14:50

Goran Hareketi’nden yapılan açıklamada Federal Bağdat hükümetinin bilgilendirilmeden Kürdistan Bölge hükümeti tarafından doğrudan Türkiye üzerinden Kürdistan petrolünün dünya pazarına ulaştırılması politikasını reddettikleri bildirildi. 

Konu ile ilgili olarak Irak medyasına konuşan Goran Hareketi Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Mihemed Tofîq Rehîm, Kürdistan Bölge Hükümeti ve Bağdat Hükümeti arasında karşılıklı anlayış temeline dayanmadan Kürdistan Bölge Hükümetinin Türkiye üzerinden Kürdistan petrolünü dünya pazarına ulaştırma politikasını Goran Hareketi olarak reddettiklerini açıkladı.

Rehîm; “Irak anayasasına göre, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın diğer kentlerinin yabancı petrol şirketlerini davet etme hakkına sahiptirler ancak merkezi hükümet ile karşılıklı anlayış ve anlaşma çerçevesinde yapılabilir” dedi.

Mihemed Tofîq Rehîm, kurulacak yeni Kürdistan Bölge hükümetine katılmaları ve hükümetin Bağdat hükümetinin bilgisi olmadan imzalanan bu anlaşmada ısrarlı olması halinde Goran Hareketi olarak net bir tutum sergileyeceklerini ifade etti.

Aynı konuda Basnews’e konuşan Goran Hareketi Ekonomi Sorumlusu Elî Heme Salih ise Goran Hareketi’nin Kürdistan petrolünün ihraç edilmesine karşı olmadıklarını ve Kürdistan petrolünün ihracını tarihi bir adım olarak gördüklerini belirterek; “Ancak imzalanan bu anlaşmanın içeriği nedir? Ayrıca Bağdat hükümeti Kürdistan Bölgesinin bütçesini kesmesi halinde Kürtler sadece kendi ihraç ettikleri petrol ile Kürdistan Bölgesini yönetebilirler mi? Biz bu soruların cevabını istiyoruz, aksi takdirde petrol ihracına karşı değiliz” dedi.

Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile imzalanan petrol boru hattı anlaşması ile ilgili olarak Reuters’a yaptığı açıklamada Türkiye Başbakanı Tayip Erdoğan ve Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani arasındaki Çarşamba günkü toplantıda Kürdistan petrolünün dünya pazarına ulaştırılması için petrol boru hattı anlaşmasının imzalandığını belirtti. Öte yandan Federal Bağdat hükümeti ise bu anlaşmaya karşı çıktığını duyurdu. (Dengeazad)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.