28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir26°C
  • Berlin15°C

GOOGLE TÜRKİYE’NİN ANDROİD LİSANSINI DURDURDU

Rekabet Kurumu’nun Amerikan devi Google hakkında ‘haksız rekabete yol açtığı’ gerekçesiyle kestiği cezanın ardından Google iş ortaklarına mektup yazdı.

Google Türkiye’nin Android lisansını durdurdu

15 Aralık 2019 Pazar 21:00

Google’ın mektupta bu durumun düzeltilmemesi durumuda Türkiye’de piyasaya sürülecek android telefonlara kendi programlarını kullanabilmeleri için lisans vermeyeceği iddia edildi. İddiaya göre ayrıca Google, firmalara Rekabet Kurumu’nun bu kararı geri alınmaz ya da düzeltilmezse Türkiye’den çıkabileceğini de bildirdi.

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in haberine göre Rekabet Kurumu, rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle Google’a bildirilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini görüşerek 7 Aralık’ta yaptırım kararı aldı.

Rekabet Kurumu, Google’ın 19 Eylül 2018 tarihinde Kurul kararı ile getirilen yükümlülükler çerçevesinde firmalarla yaptığı sözleşmelerde yapması gereken değişiklikleri gerçekleştirmediği sonucuna vardı. Kurul raportörünün hazırladığı bilgi notu doğrultusunda yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, android cihaz üreticileri ile yapılan mobil uygulama dağıtım sözleşmelerinde yer alan Google arama motorunun ana ekranda konumlandırılması, Google Webview bileşeninin tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamalar ile gelir paylaşım sözleşmelerinde yer verilen ve Google arama motorunun cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edildiğini saptadı.

Rekabet Kurulu, Google’ın uyguladığı yeni sistemde, telefonlarda yüklü bulunmak isteyecek Google’ın rakibi arama motoru firmaların, cihaz üreticilerine yalnız kendi arama parçacıklarının yüklenmesine ilişkin bir gelir taahhüt etmek durumunda kalacaklarını belirledi. Ayrıca Google arama parçacığının cihazlardan çıkarılması karşısında cihaz üreticisinin Google’a ödemesi gereken lisans ücretini de karşılamak durumunda kalabileceği tespit edildi. Google’ın bu tutumunun tüketicileri, rakip ürünleri tercih etmemeye zorlayacağı ifade edildi.

Google’ın ibraz ettiği uyum paketi ile doğrudan TAİS’i ücretli yaparak, cihaz üreticilerinin ve nihai olarak tüketicilerin talebinde yaratacağı etkiyi bertaraf ettiği; Google arama parçacığını finansal olarak TAİS’e bağlamaya devam edip ayrıştırmanın yaratacağı ekonomik yükü ise rakip üreticiler üzerine bıraktığı vurgulandı. Bu tür bir bağlama eyleminin önerilen tür bir fiyatlama sistemi ile ortadan kaldırılamayacağının bir örneğinin, Avrupa Komisyonu’nun Microsoft kararında da görüldüğü belirtildi. Avrupa Komisyonu’nun, Microsoft’a bağlama kararını ortadan kaldırması için bazı yükümlülükler getirdiği; cihazla birlikte programı satın alanlara indirim yapılması yasaklanırken, Microsoft’un finansal veya başka yollarla cihaz üreticilerinin iki Windows sürümü arasındaki seçimlerini kısıtlamaması yükümlülüğü getirdiği hatırlatıldı.

Rekabet Kurulu, Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti’nden oluşan ekonomik bütünlüğünün, Rekabet Kurulu’nun 19 Eylül 2018 tarihli kararı ile getirilen yükümlülükler çerçevesinde sözleşmelerinde yapması gereken değişiklikleri yapmadığı kanaatine vardı. Bu nedenle Google’a, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 17. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında 7 Aralık 2019 tarihinden başlamak üzere yükümlüklerini yerine getireceği tarihe kadar 2018 yılı Türkiye cirosunun onbinde 5’i oranında günlük süreli idari para cezası verildi. Google’a göre bu ceza günlük 1.5 milyon Türk Lirası’na tekabül ediyor.

12 Aralık itibariyle Türkiye’de satışı yapılan Android telefonlara Google Lisansı verilmeyecek

Bu ceza kararı üzerine Google, Türkiye’deki iş ortaklarına, telefon üretici firmalarına ve akıllı telefon satışı yapan GSM operatörlerine bir yazı yazarak aldığı kararı duyurdu. Google, 12 Aralık itibariyle Türkiye’de satışı yapılan android işletim sistemli akıllı telefonlardaki kendilerine ait programların lisansını iptal ettiğini, bu tarihten sonra piyasaya girecek android telefonlara Google programları için lisans verilmeyeceğini, uygulamaların yeni sürümlerinin kullanılamayacağını bildirdi. Yazıda, bundan böyle Google Search, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamalarının Türkiye’de satılan android telefonlarda kullanılamayacağı belirtildi

Teknosafari.net’de yayınlanan haberin ardından Google’dan açıklama geldi: Güne damgasını vuran android krizi konusunda Google’dan resmi açıklama geldi. Google iddiaları doğruladı ve Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modellerinde Google servisleri olmayacağını duyurdu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.