GERRY ADAMS KONUŞTU HEYET ŞAŞIRDI!
Kürt sorununda çözüm arayışları çerçevesinde Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün İngiltere’nin ardından İrlanda’ya yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor.
10 Aralık 2011 Cumartesi 10:05
Kürt sorununda çözüm arayışları çerçevesinde benzer sorunları yaşayan ve nispeten çözen ülke deneyimlerini araştırmak için Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün İngiltere’nin ardından İrlanda’ya yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. Aralarında AKP, CHP ve BDP milletvekillerinin de bulunduğu siyasetçi, akademisyen ve gazetecilerden oluşan heyetin ziyaretleri sırasında İrlanda barış sürecinin aktörlerinin Kürt sorunu konusunda da bilgi sahibi oldukları ve konuyu yakından takip ettikleri ortaya çıktı.
Öneriler dile geldi
Heyetin görüştüğü bütün aktörler kendi deneyimlerini aktardıktan sonra Kürt sorununun çözümü için öneride bulundu. ‘Hayırlı Cuma Anlaşması’na imza atan dönemin İrlanda Başbakanı Bertie Ahern başta olmak üzere aktörlerin çoğu konuşmalarında ve heyete yönelik yaptıkları sunumda, Kürt sorunu ile ilgili olduklarının altını çizdi. Bertie Ahern, çözüm için diyalog önerisine heyetteki bazı vekillerin “Ama siz İRA ile değil Sinn Fein ile görüştünüz” itirazına, “Evet Sinn Fein ile görüşüyorduk, ama onlarla görüşürken biz aynada İRA’yı görüyorduk” dediği öğrenildi.
AKP ve CHP şaşırdı
Bu arada İrlanda Meclisi’nde heyete sunum yapan Sinn Fein Lideri Gerry Adams’ın sözlerine, “Biz Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini destekliyoruz” diye başlaması heyetteki, AKP ve CHP’li bazı vekiller tarafından şaşkınlıkla karşılandığı ifade edildi.
Bilgen: Siyasi irade öne çıkmalı
Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Ayhan Bilgen de, gezilerinin amacını, “Dünya deneyimlerinden faydalanmayı ve benzer sorunları yaşayan ülkelerin sorunlarının nasıl çözüldüğüne dair bir algının, yaklaşımın Türkiye içinde gelişmesi” sözleriyle değerlendirdi.
Çalışmanın önemine de değinen Bilgen, İrlanda’da bulunan siyasetçiler açısından gezinin daha da önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bu sorunun sadece Türkiye tarafından yaşanmadığını ve benzer deneyimlerin olduğuna tanık oluyorlar” diye konuştu. Bilgen, barış süreçlerinin zorluğuna da tanıklık ettiklerine işaret ederek, “İşte bugün burada tanık olduğumuz ‘teröristle görüşülür mü’ klişesi orada da geçerli olmuş ve o sloganları çok aşan onları anlamsızlaştıran girişimler olmuş. Hatta her türlü görüşle en uçtan yaklaşımla bir araya gelmişler. Hatta girişimleri sabote edecek bir takım gelişmelere siyasi kararlılıkla, ancak çözümün sonucu ortaya çıkarttığını bizatihi tanık olduk” diye belirtti.
İrlanda ile Türkiye’yi de kıyaslayan Bilgen, “Ama burada bir toplumsal kaynaşma var. Siyasi aktörlerin sorumluluk alması açısından da biz daha şansızız gibi. İrlanda başbakanı örneğin çok kararlı davranmış. Partisinden gelen tepkilere rağmen vazgeçmemiş, sorumluluk üstlenmiş ve oldukça cesaretli hareket etmiş. Bizde tam tersi, toplumda barış beklentisi olmasına rağmen siyasi hesap ön plana çıkıyor” dedi. (Özgür Gündem)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.