22 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara9°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

GAZETELER HANGİ MANŞETLE ÇIKTI?

Türkiye basınında bugün Türkiye'de bugün gazeteler birbirinden değişik konulara yer verdi.

Gazeteler hangi manşetle çıktı?

20 Aralık 2009 Pazar 12:46

Türkiye'de bugün gazeteler birbirinden değişik konulara yer verdi. Bunlar arasında Fener Rum Patriği Bartolomeos'un sözlerine Ahmet Davutoğlu'nun verdiği yanıt, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dün yaptığı konuşma, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Savaş Ay'la röportajı ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Tokat Reşadiye saldırısı hakkındaki sözleri ön plana çıkan konulardı.

9366

HÜRRİYET

Korkma sönmez bu ülke sevgisi

Hürriyet gazetesi manşet haberinde, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması’nda Beyoğlu ilçe birincisi olan Rum asıllı Marina Sözde'nin, Şubat ayında yapılacak İstanbul finali için kendisine güvendiğini söylediğini yazdı.

- Gazete sürmanşet haberinde, Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü’ne dolandırıcılık şikâyeti üzerine çağrılan çete lideri İrfan Erbarıştıran’ın Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya’yı arayarak yardım istediğinin iddia edildiğini, sorgunun ardından gözaltına alınması gereken Erbarıştıran ve yardımcısının, Uzunkaya’nın aracılığıyla Bursa Polisevi’ndeki suit odada konakladığının ortaya çıktığını yazdı.

- Gazete "Zirve zafer mi yoksa fiyasko mu?" başlıklı haberinde ise, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin, bağlayıcı olmayan bir anlaşma metninin kabul edilmesiyle sona erdiğini belirtti.

MİLLİYET
Me stavronis gerilimi

Milliyet gazetesi, manşetinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un “Türkiye’de kendimizi çarmıha gerilmiş hissediyoruz” yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdiğini ve “Kendisinin çarmıh benzetmesini çok talihsiz bir benzetme olarak telakki ediyoruz. Bizim tarihimizde ve geçmişimizde hiçbir zaman çarmıh olmamıştır, olmayacaktır da” dediğini yazdı.

- Gazete sürmanşet haberinde, devletin 2004 yılından bu yana terör olaylarından kaynaklı zararları karşıladığını yazdı. Haberde, terör kaynaklı ölümlerde ise ailelere 19 bin 550 TL ödendiği ve İstanbul Küçükçekmece’de otobüse atılan molotofla hayatını kaybeden 17 yaşındaki Serap Eser’in vârislerinin de bu kapsamda oldukları belirtildi.

- Gazete bir diğer haberinde ise, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, dün MHP Genel Merkezi’nde, “2010’a girerken Türkiye ve Dünya” konulu bir söyleşi yaptığını yazdı. Haberde, Demirel'in, Türkiye’de kurumların birbirine girdiğini, yargı ve askerin rahatsız olduğunu, halkın her gün taciz edildiğini belirttiğine yer verilerek, “Kanun kuvvetlerini görev yapamaz durumuna getirmeye gerek yok. Ulus devletin kökündeki ulusu parçalamayalım” dediği kaydedildi.

RADİKAL
Eylemci engelliyi vatandaş kovaladı

Radikal gazetesi bugün manşetinde, engelli vatandaşların, metrobüs duraklarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için ‘metrobüs durağını kullanamıyoruz’ diye eylem yaparken birkaç dakika bekleyenlerin tepki göstererek ‘O zaman sokağa çıkmayın’ dediklerini yazdı.

Haberde, eylem nedeniyle birkaç dakika bekleyen ‘engelsiz’ bazı vatandaşların “Sokağa niye çıkıyorsunuz” diye bağırdığı, bunun üzerine engellilerin yardım istedikleri polisin bile kayıtsız kaldığı belirtildi.

- Radikal gazetesi "Küre kimin umurunda" başlığıyla verdiği haberde, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan BM Küresel İklim Değişikliği Zirvesi'nin hayal kırıklığıyla sonlandığını yazdı. Haberde, dünyanın en güçlü liderlerinin küresel ısınmaya karşı birlik oluşturamadıkları ve 120 liderin buluştuğu zirveden, resmileşemeyen bir metnin çıktığı belirtildi.

SABAH
7 Askerin ne günahı vardı?

Sabah gazetesi manşetini, yazar Savaş Ay'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'le yaptığı özel söyleşiye ayırdı. Haberde, Baydemir'in "Diyarbakır'daki Aydın, İstanbul'daki Serap, Reşadiye'deki 7 askerin suçu günahı neydi. Kim ne söylerse söylesin, ana-babaların yüreğine düşen acıyı kimse bilemez" dediğine yer verildi.

- Sabah "Terzi'nin rövanşı başlığıyla verdiği haberde, Ordu ilinin Fatsa ilçesini 1979'da "halk meclisiyle" yöneten dönemin Belediye Başkanı "Terzi Fikri" lakaplı Fikri Sönmez'in adının, sonradan 'Kenan Evren' olarak değiştirilen caddeye tekrar konulmasının istendiğini yazdı.

- Gazetenin bir diğer öne çıkardığı haberinde ise, Türkiye'nin, AB ile entegrasyon yolunda 12'nci faslı da müzakereye açtığı belirtilerek, Başmüzakereci Egemen Bağış'ın "Bu faslın açılması başlı başına bir mucize. 15 yıl önce gazetelerin promosyonla gaz maskesi dağıttığı bir ülkede çevre faslını açarak duyarlılığımızın belli bir standarda geldiğini dünyaya ilan ediyoruz" sözlerine yer verildi.

STAR
12 Eylül Barosu

Star gazetesi manşetini, Ergenekon davasına karşı muhalif tavrıyla bilinen ve Taksim’de yaptığı eylem sırasında “Darbeci Baro” pankartıyla karşılanan İstanbul Barosu'nun, şimdi de resmi yayın organındaki ‘cunta’ kelimesini ‘yönetim’ olarak değiştirdiğini yazdı.

- Gazete sürmanşetinde, İstanbul'da belediye otobüsüne düzenlenen molotoflu saldırının ardından hayatını kaybeden Serap Eser’in annesinin hasta yatağında konuştuğunu ve "Annesi olmadan bir yere gitmezdi, şimdi annesinin parçasını aldı gitti yavrum" dediğini yazdı.

- Star "Kürtçe Kürtleri devletle barıştırır" başlığıyla verdiği bir diğer haberinde ise, 1950’lerden beri siyasetin içinde olan Kürt aydını Canip Yıldırım'la yapılan görüşmeyi yazdı. Haberde, Yıldırımla PKK, DTP, demokratik açılım konularının ele alındığı ve Yıldırım'ın “PKK’yı bu hale getiren 12 Eylül, o dönemde Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar ve Yüzbaşı Savcı Esat Oktay Yıldıran gibi görevlilerdir” dediği kaydedildi.

TARAF
Umutlar Ümit'te

Taraf manşetinde, Arzuhan Yalçındağ'dan sonra TÜSİAD'ın ikinci kadın başkanı olan Ümit Boyner'le yaptığı görüşmeye yer verdi. Haberde, Boyner'in "Türkiye'nin büyük meselelerine çözüm üreteceğiz sözlerin dikkat çekti.

- Gazete sürmanşetinde "Apo'ya Reşadiye sansürü" başlığıyla verdiği haberde, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, avukatlarıyla görüşmesinde söylediği "Reşadiye olayını ben anlamadım. Benim bir şeyden haberim yok. Ancak şunu söyleyebilirim, Tokat benim aklımın köşesinden dahi geçmezdi" sözlerinin, notların yayınlanması aşamasında sansüre uğradığını yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.