20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara16°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

GAZETECİ DENİZ YÜCEL’E HAPİS CEZASI

​Gazeteci Deniz Yücel “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından beraat ederken, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Deniz Yücel’e hapis cezası

16 Temmuz 2020 Perşembe 20:37

Die Welt gazetesinin eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in “Örgüt propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla yargılandığı davada iki yıl sonra karar çıktı.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Yücel katılmazken, avukatı Veysel Ok hazır bulundu.

Duruşmayı takip edenler arasında Almanya Başkonsolosluğu yetkilileri ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da vardı.

Savcı, gazeteci Yücel’in “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarından cezalandırılmasına yönelik mütalaasını tekrar etti.

Mahkeme, Yücel’in “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından beraatine, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Ayrıca mahkeme, gazeteci Yücel hakkında 2016 yılında Die Welt gazetesinde yayımlanan iki yazısı gerekçesiyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK 301 uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

AYM ihlal kararı vermişti

Türkiye ve Almanya vatandaşı olan gazeteci Deniz Yücel, hakkında iddianame olmaksızın bir yıl Türkiye’de tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Yücel’in, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmeden bir gün sonra tahliye edilmesi ise “pazarlık” tartışmalarına yol açmıştı.

Tahliyesinin ardından Almanya’ya dönen Yücel hakkında açılan davanın ilk duruşması 2018’in Haziran ayında yapılmıştı.

Bir yıl boyunca tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteci Yücel’in başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM) ise hem kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı hem de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.