17 Nisan 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır11°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin5°C

FUAD MASUM: KÜRTLER YAZILI ANLAŞMA YAPMALI

Irak'ta görevini bırakmaya hazırlanan Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum, hükümet pazarlıklarında kilit konumda bulunan Kürt partilere 'yazılı anlaşma' tavsiyesi verdi.

Fuad Masum: Kürtler yazılı anlaşma yapmalı

29 Ağustos 2018 Çarşamba 12:26

Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından hükümet kurma pazarlıkları sürerken, cumhurbaşkanı da değişecek.

Anayasal olarak Federal Kürdistan Yönetimi’nin belirlediği cumhurbaşkanı için henüz bir aday belirlenmemişken, mevcut Cumhurbaşkanı Fuad Masum Rudaw gazetesi ile geniş bir söyleşi yaptı.

Masum, bir Kürt olarak, hükümet pazarlıklarında kilit konumda bulunan ve Bağdat merkezli partilerin kendi taraflarına çekmeye çalıştığı Kürtlere bazı tavsiyelerde bulundu.

‘ÖNCE DEMOKRASİ SONRA KÜRTLERİN SORUNLARI’

Masum, Iraklı Kürtlerin hükümet müzakerelerinde amaçlarına ulaşmaları için taleplerini kağıda dökmeleri gerektiğini söyledi. Irak Cumhurbaşkanı’nın “Önce demokrasi” mesajı da dikkat çekti. Masum, “Kürtleri herkesle birlikte tutacak bir dizi şey var. Bunlardan ilki, demokrasi. Eğer Irak’ta demokrasi varsa, o zaman herkesin payı ve hakları korunur. Doğrudan Kürt meselesine girmemeliyiz. Önce genel konuları ele almalıyız ve Kürtlerin talepleri de o genel konuların dahilinde” dedi.

‘ŞARTLAR İLK GÜNDEN MASAYA KONMALI’

Fuad Masum, Kürtler ile Bağdat arasında yaşanan sorunların bir günde çözülmeyeceğini vurguladı; çözüm için bir takvim ve somut adımların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bu sorunları Hewler ile Bağdat arasında statüsü tartışmalı bölgeler ve petrol olarak sıralayıp, şu tavsiyede bulundu: “Bunlar, Kürtlerin çözmeye çalışması gereken şeyler. Örneğin Kürtler, bir ittifaka girmeyi kabul ettiklerinde, taleplerini ve şartlarını ilk günden masaya koymalı. Her şeyin yazılı olması ve iki taraf tarafından imzalanması gerekir. Siyasette belgeler ve imzalar hukukun üzerinde değildir ama kağıt üzerinde çalışmak, Kürdistan halkı için iyi bir sermaye olacaktır.”

MALİKİ HATIRLATMASI

Iraklı Kürtlerin geçmişte Nuri El Maliki hükümeti ile yaptığı 21 maddelik yazılı anlaşmanın da uygulanmadığını da hatırlatan Masum, “Bu kez her şey önceden çözülmeli” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.