18 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara12°C
  • İzmir15°C
  • Berlin15°C

FT: İRAN KORKUSUYLA KÖRFEZ SİLAHLANDI

Körfez bölgesindeki Arap ülkeleri, İran'a karşı caydırıcı olması için ABD'den yüklü miktarda silah satın alıyor.

FT: İran korkusuyla Körfez silahlandı

22 Eylül 2010 Çarşamba 09:30

Körfez bölgesindeki Arap ülkeleri, İran'a karşı caydırıcı olması için ABD'den yüklü miktarda silah satın alıyor. İngiliz Times (FT) gazetesinin haberine göre, Körfez bölgesindeki Arap ülkeleri, ABD'den 123 milyar dolarlık silah alımıyla, tarihindeki en büyük silah tedariki hamlesini yaptı. 

Gazetenin manşet haberine göre, Arap ülkeleri, özellikle İran'ın nükleer amaçlarına karşı konumlarını güçlendirmek için bu alımlara yöneldi. ABD'den sağlanacak bu alımlar için, Suudi Arabistan 67,78 milyar dolarla ilk sırada yer aliyor.

Ortadoğu ülkelerinin İran'ın nükleer programının yanı sıra, İsrail'in İran'a yönelik olası bir tek taraflı saldırısı sonrası, Tahran'ın kendilerine misilleme yapmasından da endişe duyduğunu belirten FT, Umman'ın 12,34 milyar, Kuveyt'in 7,11 milyar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin 35,64 milyar dolarlık silah anlaşmaları imzaladıklarını ya da imzalamak üzere olduklarını kaydetti. FT, silah anlaşmalarının, jet, füze, radar gibi alımları içerdiğini ve dört yılı kapsayacak bu siparişlerin Amerikan silah sektörüne katkısının büyük olacağını bildirerek, en büyük payın Boeing şirketine gideceğini belirtti. Suudi Arabistan 85 yeni F15 jeti, Umman 18 yeni F16 jeti ve Kuveyt 39 yeni F18 jeti alacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.