FREDERİKE GEERDİNK: CEMİL BAYIK RÖPORTAJINI SORDULAR
Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink "Bana Twitter'da ve Facebook'ta yazdıklarımı sordular. Neden Kandil'e gittiğimi sordular" dedi.
07 Ocak 2015 Çarşamba 08:46
2006'dan bu yana Türkiye 'de çalışan, 2012'den bu yana da Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla götürüldüğü emniyette yaklaşık 4 saat tutuldu.
İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Geerdink yaşadığı CNN Türk'ten Serdar Korucu'ya şu sözlerle anlattı: "O sırada evde çalışıyordum. Kapımda Terörle Mücadele Ekipleri vardı. 8 ya da 9 kişilik bir ekipti. Aralarından biri de kadındı. Böyle bir süreci beklemiyordum. Eve girdiler. Yaklaşık bir saat boyunca evimi aradılar. O sırada zaman kavramım kayboldu. Daha kısa ya da daha uzun da sürmüş olabilir. Sonrasında polis merkezine götürdüler. Bana yöneltilen suçlama terör örgütü propagandasıydı."
Frederike Geerdink gözaltında kendisine yalnızca diken.com.tr'deki yazılarıyla ilgili sorular sorulduğunu söyledi, sosyal medyada yer alan "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili çözüm sürecine ilişkin yazısı nedeniyle gözaltına alındığı"na dair iddiaları doğrulamadı.
CEMİL BAYIK RÖPORTAJINI SORDULAR
"Özellikle Cemil Bayık röportajı ile ilgili sorular sordular. Yalnızca benim değil, pek çok gazetecinin Bayık ile görüşmeye gittiğini söyledim. Sonuçta ben illegal bir iş yapmadım. Sınırı da yasadışı olarak geçmedim. Yaptığım her şey çok açık ve net. Ne yapıyorsam her şeyi zaten paylaşıyorum. Brüksel'de konferansa da gitsem, haber de yapsam her şey sosyal paylaşım hesaplarımda var. Açık olduğum için rahatım."
HOLLANDI DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN ANKARA'DA OLMASI BÜYÜK ŞANS
Geerdink'e göre gözaltına alındığı sırada Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'in Ankara'da olması ise büyük bir şans: "Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretini polislerin bildiğini sanmıyorum. Ama iyi ki buradaydı. Çok daha iyi hissettim. Zaten hemen Twitter üzerinden yazmış. Benim gözaltına alınmam karşısında şaşırdığını söylemiş. Bakan Koenders, benimle ilgili Türkiye'deki mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de konuştu."
TÜRKİYE'DEKİ GAZETECİLERİN İŞİ BENDEN DAHA ZOR
Frederike Geerdink yaşadığı sürecin ardından Türkiye'den ayrılmayacağını net bir şekilde açıkladı. Ancak mesajı Türkiye'deki gazetecilere yönelikti: "Ben bu süreçte şanslıyım çünkü Hollanda vatandaşıyım. Eğer korksam her an Hollanda'ya gidebilirim. Gitmeyeceğim ama bu bir seçenek. Fakat mesela Twitter'daki mesajları nedeniyle gözaltına alınan Sedef Kabaş bir Türk vatandaşı. Türk ve Kürt gazeteciler burada yaşıyorlar, haber yapıyorlar. Burası onların ülkesi. Onların durumu benden çok daha zor."
YAŞADIKLARIMI YAZACAK MIYIM EMİN DEĞİLİM
Diyarbakır'da gözaltına alınan, 4 saat süreyle Terörle Mücadele'de sorgulanan ve ardından serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, RS FM'e de konuştu. "Atilla Güner'le Akşam Postası" programına canlı yayın konuğu olan Frederike Geerdink "Bana Twitter'da ve Facebook'ta yazdıklarımı sordular. Neden Kandil'e gittiğimi sordular. Gazeteciyim, bunları yapabilirim..." dedi.
İLK ÖNCE UYUMAM LAZIM
Emniyette olduğum süre içerisinde Hollanda'dan da yardım ettiler bana. Türkiye'de 8 yıldır bulunuyorum, 1 yıldır da Diyarbakır'da yaşıyorum. Türkiye'deki medya özgürlüğü konusunda yaşadıklarımı yazacak mıyım emin değilim. İlk önce uyumam lazım, sonra düşüneceğim"
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.