02 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara17°C
  • İzmir25°C
  • Berlin26°C

FRANSA'NIN 'SOYKIRIM' KARARI DIŞ BASINDA

Fransız meclisinde onaylanan soykırımı inkar yasa teklifi ardından Türkiye'nin Fransa'ya yaptırım uygulama kararı da tüm gazetelerde yer buldu.

Fransa'nın 'soykırım' kararı dış basında

23 Aralık 2011 Cuma 09:15

Türkiye'nin Fransa'ya yaptırım uygulama kararı da tüm gazetelerde yer buldu. İşte o haberler:

New York Times: Sarkozy'den sonra ilişkiler kötüye gitti

ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times, Fransa Meclisi Genel Kurulu tarafından "Ermeni teklifinin" kabul edilmesinin ardından Türkiye'nin, Fransa ile diplomatik ve askeri işbirliğini durdurduğunu yazdı.

Gazetenin internet sitesinde çıkan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya karşı alınacak yaptırımları açıkladığı belirtilirken Fransız Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yaptırım kararını üzüntüyle karşıladıkları kaydedildi.

Haberde Türkiye-Fransa ilişkilerinin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007 yılında göreve gelmesinin ardından kötüye gittiği yorumu da yapıldı.

Wall Street Journal: İlişkiler kesildi

Wall Street Journal gazetesi de Türkiye'nin Fransa ile ilişkilerini kestiğini duyurdu. Gazete, Fransa Meclisi Genel Kurulu tarafından "Ermeni teklifinin" kabul edilmesinin ardından sabah ilk yaptığı değerlendirmede ise teklifin kabulünün "Fransa ile Türkiye arasındaki gerginliği daha da arttırdığı" yorumunu yapmıştı.

'Türkiye-Fransa ilişkileri 'kopma noktasına geldi'

İngiliz basını da oylamaya geniş yer verdi. Türkiye'nin tepkisi tüm haberlerde öfke, hiddet, hışım gibi sözcüklerle ifade ediliyor.

Guardian, "Türkiye'nin meclisteki oylamaya hiddetli tepkisi, NATO müttefikleri arasındaki ilişkinin emsali olmayan bir düzeye inmesine yol açtı." demiş:

Tatbikatların iptali, askeri uçakların iniş izninin kaldırılması gibi yaptırımları sıralayan Guardian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu adımların henüz başlangıç olduğu; aşamalı şekilde artacağı ve ilişkilerdeki yaranın zor kapanacağı sözlerine yer veriyor.

Guardian, Fransız Dışişleri bakanı Alain Juppe'nin "Türk dostlarımızın aşırı tepki göstermesini istemiyoruz" dediğini, teklifi "faydasız ve yapıcı değil" diye niteleyerek gerilimi hafifletmeye çalıştığını belirtiyor.

"Juppe Türkiye'nin gururlu bir ulus olduğunu, bellek ve tarih konusunda çalışması gerektiğini ancak bunu sağlamanın yolunun Fransa'nın cezai yaptırımları olmadığını söyledi" diyor Guardian...

Aynı ifadelere yer veren Daily Telegraph da kararın Fransız sağını böldüğü yorumunu yapıyor. Ancak Juppe'nin "Türkiye aşırı baskı uygulamaktan kaçınmalı. Bu kadarı yeter" uyarısına da dikkat çekiyor.

Times "Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi" ifadesini kullanmış.

Alain Juppe'nin kendilerine verdiği mülakatta girişimle arasına mesafe koymaya çalıştığını belirten Times, Fransa'nın Türkiye'nin tepkisi karşısında geri adım atabileceği tahmininde bulunuyor.

"Meclis Başkanı teklifin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce meclisin her iki kanadında da onaylanmasının pek olası olmadığını söyledi. Gerek Cumhurbaşkanı Sarkozy gerekse Sosyalist rakibi François Hollande kamuoyu önünde teklifi desteklemiş olsalar da, yorumcular son noktada geri adım atabileceklerini belirtiyor."

"Le Monde, başyazısında Türkiye'nin Orta Doğu'da kilit bir müttefik ve Suriye konusunda stratejik ortak olduğunu belirterek, Fransa için 'Bugün Ankara'yı karşısına almak saçma olur' diye yazdı. Fransa altıncı büyük ithalat pazarında boykotu da kolay kolay göze alamaz." diyor Times...

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.