FRANKFURT KİTAP FUARI AÇILIYOR
Bu sene 61. si yapılacak olan Frankfurt Kitap Fuarının geleneksel tarihi 500 yıl öncesine dayanıyor. Johannes Gutenberg'in sınır şehir Mainz'da kitap....
14 Ekim 2009 Çarşamba 12:57
Bu sene 61. si yapılacak olan Frankfurt Kitap Fuarının geleneksel tarihi 500 yıl öncesine dayanıyor. Johannes Gutenberg'in sınır şehir Mainz'da kitap matbaacılığını geliştirmesinden itibaren Main nehrinin iki tarafında kurulu, Alman finans merkezi Frankfurt'ta kitap fuarı gelenekselleşmiş.
17. yüzyıl sonlarından bu yana Frankfurt Avrupa'nın kitap merkezi olmaya devam ediyor. II. Dünya savaşından sonra 18 ile 23 Eylül 1949 tarihleri arasında 205 Alman kitapçı ve yayınevinin katılımıyla ilk defa Frankfurt'ta Paulskirche ( Paul kilisesinde)'de kitap fuarı yapıldı.
Fuar kapsamında sadece kitaplar sergilenmeyip birçok kültürel etkinlik düzenleniyor ve birtakım ödüller veriliyor. Bu ödüller arasında en önemlisi 1950'den beri verilmekte olan Kitapçılar Barış Ödülü. Bu sene Barış Ödülü'nü Alman kadın yazar Claudio Magris aldı. Orhan Pamuk da 2005 yılında bu ödülü alan romancılardandı.
Bu yılki Franfurt kitap fuarına 100 ülkeden 7300 yayınevi ve basın-yayın ürünü veren kuruluş stantlarıyla katılıyorlar. Geçen sene fuarı yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etmişti. Bu sene ziyaret edenlerin sayısının 300 bini bulacağı tahmin ediliyor. Bu ziyaretçilerden 10.000'i gazeteci ve yazar.
Frankfurt kitap fuarı yazarları, yayınevlerini, kitapçıları, kütübhanecileri, sanatçıları ve galericileri, gazetecileri ve yeni medya'nın temsilcilerini, aynı zamanda okuyucuları da biraraya getiren bir buluşma merkezi.
Fuarın kitap alanındaki ağırlık noktalarından birisi de çizgi-roman ürünler. Almanya'dan, Fransa'dan, ABD'den, Belçika'dan, Japonya ve diğer birçok ülkelerden gelen çizgi-roman üreticileri en güncel ürünlerini Frankfurt'ta alıcıya sunuyorlar.
Bunların dışında tabii elektronik medya da çoktan yerini aldı.
BU SENEKİ ŞEREF KONUĞU ÇİN
Frankfurt Kitap fuarı 1988 yılından beri her yıl bir ülkeyi şeref konuğu olarak ağırlıyor ve o ülkeye ait edebi ürünleri öne çıkarıyor. Geçen seneki konuğu Türkiye idi. 2009 yılı şeref konuğu ise Çin. 'Gelenek ve Yenilik' sloganı altında bu sene fuarda Çin edebiyatına geniş yer verilecek. Çin kültür ve edebiyatını içeren çok çeşitli programlar düzenlenecek. Sadece fuar alanında değil, Frankfurt şehrinde ve çevresinde sanat sergileri, dans gösterileri, konserler ve film gösterimleri yapılacak.
Çin'den 300 yayınevi ve 1000'e yakın yazar ve sanatçı fuara katılacak. Ancak Çin'in fuara davet edilen bazı Çinli yazarları baskı ile fuara katılmaktan vazgeçirmesi şeref konukluğuna gölge düşürdü.
Çin'le ilgili yaklaşık 450 program düzenlenecek. Bu programlardan bazılarına Yu Hua ve MoYan gibi, aynı zamanda Fransa'da sürgünde yaşayan Gao Xingjian gibi nobel barış ödülü almış rejim karşıtı ünlü Çin yazarlar davet edildi. Ayrıca Uygur lider Rabiya Kadir ve Dalai Lama'nın temsilcisi de fuara katılacaklar arasında.
FUARDAKİ YENİLİKLER
2009 yılı Frankfurt kitap fuarında birçok yenilik var. Bunlardan bazıları şunlar:
İlk defa olarak bir salon tamamen yemek kitaplarına ayrıldı. 400 metrekarelik bir alanda uluslararası yemek kültürünün kitaba dökülmüş eserleri sergilenecek. Ayrıca bazı stantlarda canlı olarak yemek pişirme programları sunulacak. Yemeklerin yanında çikolata ve tatlı çeşitleri gibi delikat ürünler de stantlarda yerini alacak.
Yine bir salon tamamen film ve medyaya ayrıldı. Burada filmlerin yanında video oyunları ve müzik ürünleri de sergilenecek. Bu konularla ilgili olarak 30 dan fazla panel, çalışma grupları, seminerler ve konferanslar düzenlenecek.
Resim ve fotoğrafcılık içeren bir salonda da fotomuhabirler ve resim ajansları biraraya gelme fırsatı bulacaklar.
Bir de fuar geleneğinde şimdiye kadar hiç yapılmamış olan ve yalnızca cd kitapların satışı olarak sunulan alışveriş imkanı olacak. 500 metrekarelik bir alanda 60'dan fazla yayıncı okuyucularına dinlemeleri için ürettikleri cd'lerini satışa sunacaklar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.