29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir14°C
  • Berlin5°C

FOREİGN POLİCY: IRAK’I KİMSE KURTARAMAZ

ABD merkezli Foreign Policy dergisinde kaleme alınan yazıda, Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi’nin ülkenin içerisinde bulunduğu şartlarda başarısız olacağı analizine yer verildi.

Foreign Policy: Irak’ı kimse kurtaramaz

26 Nisan 2020 Pazar 15:38

Foreign Policy dergisinde “Kimse Irak’a yardım edemez” başlığıyla yayınlanan yazıda, geçmişte yapılan hatalardan dolayı hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi’nin de ülkeyi içerisinde bulunduğu sıkıntılarından kurtaramayacağı ifade edildi.

Steven A. Cook tarafından kaleme alınan yazıda, Irak’taki sorunların hiçbir şekilde çözülemeyeceği belirtilerek, geçmişteki girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi.

Irak’ın çözümsüz bir kriz içerisinde olduğunun vurgulandığı yazıda, Washington’da ABD’nin Irak’ı terk edeceğine dair seslerin yükseldiği ve Trump yönetiminin Irak’tan çekilme niyetinde olduğu ifade edildi.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Kazimi’nin Iraklılar ve ABD’liler tarafından tanındığının kaydedildiği yazıda, Kazimi’nin hiçbir partiye mensup olmadığı ve Ulusal İstihbarat Birimi başkanlığı süresince kurumu siyasileştirmemek için çalıştığının altı çizildi.

Yazıda, nüfuzu olan Iraklı siyasi grupların Kazimi’nin iktidarını sınırlandıracağı ve ülkedeki sorunların çözümsüz kalacağı bildirildi.

ABD ile Irak arasında 2007 yılında yapılan çekilme anlaşmasının ardından, Irak’ta ‘ganimet sistemi’nin hakim olduğunun ifade edildiği yazıda, parti ve siyasi isimlerin yolsuzluklarının ülke sorunlarını büyüttüğü kaydedildi.

ABD güçlerinin Irak’ta kalıp, askeri güçlere eğitim vermeye devam etmesi ve IŞİD’in geri dönüşünü engellemesinin akıllı ve stratejik bir iş olacağının vurgulandığı yazının sonunda, Kazimi’nin başbakanlık için uygun bir isim olduğu ancak Irak’ı kurtaramayacağı ifade edildi.

Yazıda, Irak’ta sistemi yolsuzluk üzerine olduğu, ABD’lilerin ise coronavirüs (Covid-19) ve petrol fiyatlarının düşüşüyle meşgul olduğunun altı çizildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.