29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara15°C
  • İzmir21°C
  • Berlin16°C

FİNANCİAL TİMES: SEÇİM, ERDOĞAN’IN ZAFERİ

​Financial Times gazetesi seçim sonucunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zaferi olduğunu belirterek, “Sonuç, Erdoğan’ın erken seçim alma kararının haklılığını gösterdi” dedi.

Financial Times: Seçim, Erdoğan’ın zaferi

02 Kasım 2015 Pazartesi 13:48

Britanya’nın köklü yayınlarından Financial Times, Türkiye’deki seçimlere yer verdi. BBC Türkçe servisinin aktardığı habere göre, gazetede yer verilen yazıda özetle şöyle deniliyor:

“Bir ekonomik ve siyasi belirsizlik döneminin ardından AKP şimdi çoğunluğu elde etti. Carniege Europe’tan Sinan Ülgen, ‘Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesi kararı sonuç verdi. Bu öncelikle Erdoğan’ın sonra AKP’nin zaferidir. Çünkü insanlara göre direksiyon Erdoğan’da’ diyor.”

“Erdoğan’ın müttefikleri ve yatırımcılar -Erdoğan’ın otoriterlik eğilimlerinden kaygı duymakla birlikte- başarısının ekonomik ve siyasi istikrarı yeniden tesis edilmesini umacak.”

‘AKP süper çoğunluğu elde edemedi’

“Ancak AKP süper çoğunluğu elde edemedi. Süper çoğunluk, Erdoğan’a ABD ve Fransa’daki gibi bir başkanlık sistemi konusunda yapılacak anayasa değişikliğini referanduma götürme yetkisi verecekti. Neredeyse tüm anketler, mecliste hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemeyeceğine işaret ediyordu. Ama anayasaya göre tarafsız olması gereken Erdoğan açıkça bu süper çoğunluk için kampanya yürüttü.”

“Fakat basit çoğunlukla bile, AKP üzerindeki nüfuzu, Erdoğan’a Türkiye tarihinde hiçbir başkanın sahip olmadığı fiili yetkileri veriyor.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.