FİLİSTİN 'BAĞIMSIZLIK İLANI' GÜNDEME GETİRDİ
Barış sürecinde herhangi bir ilerleme sağlanamadığı için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bağımsız bir Filistin devletini tanıması istenecek.
15 Kasım 2009 Pazar 21:09
Filistinli başmüzakereci Saib Erakat, barış sürecinin yeniden başlaması konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı için hükümetinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bağımsız bir Filistin devletini tanımasını isteyeceğini açıkladı.
Erakat talebin, Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi de dahil olmak üzere 1967 savaşında İsrail'in ele geçirdiği bölgeleri kapsayacağını söyledi.
İsrailli bakanlar ise, Filistinlileri tek tarafları bağımsızlık ilanına girişmemeleri konusunda uyardı.
İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, tek taraflı adımların umulan sonuçları vermeyeceğini, tek sonucun doğrudan müzakereler olması gerektiğini söyledi.
Erakat, bağımsızlık talebine ilişkin herhangi bir zaman diliminden bahsetmedi.
Filistinliler, barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için İsrail'in işgal altındaki topraklarda yerleşim merkezi inşaasını durdurmasını istiyor.
Halihazırda işgal altındaki topraklarda 500 bin civarında yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor.
Erakat, Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada ''biz karara vardık, Güvenlik Konseyi'ne gidecek ve Doğu Kudüs'ün başkent olduğu, haziran 1967 sınırları üzerinde bağımsız Filistin devletini tanımalarını isteyeceğiz'' dedi.
Erakat, ayrıca Avrupa Birliği ve Rusya'dan, ayrıca diğer ülkelerden de destek arayışında olacaklarını da söyledi.
Erakat'ın açıklamaları, Amerika Birleşik Devletleri liderliğinde yürütülen barış sürecini çabalarının sonuç vermemesinin Filistin tarafında yarattığı rahatsızlığı ortaya koyuyor.
Bağımsızlık ilanı barış sürecinde yaşanan tıkanıklığın aşılamaması durumunda Filistinlilerin masaya sürebileceği seçeneklerden yalnızca birisi.
Diğer seçenekler BM'den uluslararası toplumun söz verdiği devletin sınırlarını belirmesinin talep edilmesi, Filistin yönetiminin lağvedilmesi ardından da İsrail vatandaşlığı altında eşit haklar mücadelesi verilmesi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.