FEDERAL KÜRDİSTAN'DA ‘SOMO’ AÇMAZI
Türkiye’ye boru hattıyla gelen Federal Kürdistan petrolünde Neçirvan Barzani, Bağdat seferine çıkıyor. Kritik konu devlet şirketi SOMO’nun kontrol talebinin durumu.
14 Ocak 2014 Salı 14:52
Federal Kürdistan Yönetimi ile Türkiye arasındaki petrol akışına sert tepki gösteren Irak Merkezi Hükümeti, devlet kontrolü istiyor. Devlet şirketi SOMO’nun vanaları kontrol etmesi ve fiyatlandırmada etkin rol üstlenmesini isteyen Irak hükümeti, bu şartlar yerine getirilmediği sürece petrolün Avrupa’ya satışına izin vermeyecek.
Federal Kürdistan petrolünde Türkiye’ye petrol hattından akışın başladığı bir dönemde konuyla ilgili son çıkışı Irak Başbakanı Nuri el-Maliki yaptı. Maliki, Kürt yönetiminin Bağdat’ın onayını almadan Türkiye ile yaptığı anlaşmalarına son vermesi gerektiğini bildirdi.
Irak izin verir mi?
Irak Merkezi Hükümeti’nin, egemenlik haklarıyla ilgili ABD’ye de hatırlatmada bulunduğu belirtildi.
Irak işgalinden sonra alınan uluslararası karar uyarınca Irak sınırlarındaki her türlü enerji kaynağı tüm ülkenin malı kabul ediliyor.
Herhangi bir bölgesel erkin, enerji kaynağına doğrudan sahip çıkma olanağı bulunmuyor. Petrol gelirlerini bütçeye dahil etmek isteyen Irak hükümeti, Kürt Yönetimi’nin resmi petrol şirketi KOMO’yu da petrol ihracatında yetkisiz görüyor.
Ambargo prosedürü
Kürt petrolünün Avrupa’ya nakledilmesi halinde elde edilecek gelirin ABD’li JP Morgan Bankası’na yatırılacak olmasının ardında uluslararası mutabakat yatıyor.
1. Körfez Savaşı’ndan sonra alınan Birleşmiş Milletler kararıyla Irak petrolünün ABD üzerinden satılması, federal rezervlerde tutulacak petrol gelirinin bir bölümünün de savaşta saldırıya uğrayan Kuveyt’e aktarılması kabul edilmişti.
2. Körfez Savaşı’nın ardından resmi olarak ambargo programının sona erdiği açıklansa da prosedür devam etmişti.
Yıldız: Çözeceklerine inanıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada, 1 Aralık’ta Bağdat’a gitmeleriyle başlayan sürecin henüz tamamlanmadığını, söyledi. Yıldız, “Şimdi önemli olan Bağdat ve Erbil’in kendi aralarındaki görüşmelerini tamamlamasıdır. Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz” dedi.
Bağdat’ı ikna turu
Yaşanan gelişmeler sonrası Federal Kürdistan Yönetimi’nin Başbakanı Neçirvan Barzani çok yakında beraberindeki heyetle Bağdat’a giderek Türkiye ile yapılacak olan anlaşmada hangi yöntemin kullanılması konusunu masaya yatıracak. Anlaşmanın ana hatlarında sorun yaşanmadığı, bununla birlikte teknik konularda düzenleme yapılacağı bildiriliyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.