30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara24°C
  • İzmir25°C
  • Berlin26°C

FEDERAL KÜRDİSTAN'DA HÜKÜMET TAMAM

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), koalisyon hükümetine katılma kararı aldı. YNK, böylelikle PDK ve Goran'dan sonra hükümetin üçüncü büyük ortağı oldu.

Federal Kürdistan'da hükümet tamam

13 Mayıs 2014 Salı 09:18

Federal Kürdistan'da, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), koalisyon hükümetine katılma kararı aldı. YNK'nin hükümete katılma kararı, Federal Kürdistan yönetimi'nin Süleymaniye kentinde gerçekleştirilen toplantıdan sonra duyuruldu.

Partinin üst yönetiminden Nermin Osman, yaptığı açıklamada, "YNK, hükümete katılma ve kendisine verilen makamları kabul etme kararı aldı" dedi.

Osman, Yüksek Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İmar Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Şehitler ve Enfal Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı ve Meclis Başkan Yardımcılığının partilerine verildiğini aktardı. Peşmerge ve İçişleri bakanlıkları yardımcılığının da YNK’ye verildiğini bildiren Osman, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ile yaptıkları anlaşmaya göre İçişleri Bakanlığının iki sene sonra kendilerinde olacağını ifade etti. 

YNK, PDK ve Goran Hareketi'nden sonra koalisyonun üçüncü ortağı oldu. Partilerin, bakan olacak isimleri netleştirmesiyle hükümetin ilan edilmesi bekleniyor. 

GENİŞ KATILIMLI HÜKÜMET 

Kürt bölgesinde 21 Eyül 2013'te yapılan seçimlerde Mesut Barzani'nin PDK'si 38, Noşirvan Mustafa'nın Goran'ı 24, Celal Talabani'nin YNK'si 18 milletvekili çıkardı. Hükümetin diğer ortakları İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 10, İslami Toplum Partisi (Komela) 6 sandalye kazandı. Azınlıklar ise 11 sandalye ile temsil ediliyor. Onlar da yeni hükümette yer alıyorlar. 5 milletvekili kotasına sahip Türkmenlere yeni kabinede Adalet Bakanlığı verildi. 

Federal Kürdistan'da, ilk defa geniş katılımlı bir hükümet kuruldu. Muhalefet yapmak ise mecliste sadece birer sandalyesi olan küçük partilere kaldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.