24 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara3°C
  • İzmir14°C
  • Berlin3°C

FEDERAL KÜRDİSTAN: İÇ İŞLERİMİZE KARIŞILMASI KABUL EDİLEMEZ

Federal Kürdistan Hükümeti, Federal Kürdistan yönetimini tehdit eden İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Yahya Rahim Safevi’ye yanıt verdi.

Federal Kürdistan: İç işlerimize karışılması kabul edilemez

08 Kasım 2016 Salı 16:51

Basnews’in haberine göre dün, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Federal Kürdistan Yönetimi ve Başkanı Mesud Barzani’nin, Suudi Arabistan’ın Erbil Konsolosluğu tarafından İran karşıtı gruplara silah temin edilmesine göz yumduğunu iddia etmişti.

Safevi, Federal Kürdistan'ı, 'bu tür politikalarını sürdürmesi halinde yardımları kesmekle' tehdit etmişti.

Açıklamada, Yahya Rahim Safevi’nin Federal Kürdistan içişlerine müdahale anlamına gelen açıklamaların kendi kişisel görüşü olduğu belirtilerek, İran ve Federal Kürdistan arasındaki tarihe dayalı ilişkileri etkilemeyeceği kaydedildi.

Açıklamada, Yahya Rahim Safevi’nin iddia ettiği gibi Federal Kürdistan’den İran’a yönelik saldırıların örgütlendiğine dair suçlamalara ilişkin “Bu suçlamaların ispatlanması için elinizde belgelerin olması gerekir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi’nin iddialarının asılsız ve iftira olduğu belirtilerek, “Hiçbir tarafın Federal Kürdistan’a bu tür yaklaşımlarını kabul etmiyoruz. Yahya Rahim Safevi kendi görüşlerini dile getirmiştir, ülkesinin değil” denildi.

İran ve Federal Kürdistan hükümetleri arasında güçlü ilişkiler olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Federal Kürdistan'ın içişlerine hiçbir ülkenin karışmasına izin verilmeyeceği gibi Federal Kürdistan'nın da komşu ülkelerin içişlerine müdahale etmemeyi bölgenin huzur ve barışı için esas aldığına dikkat çekildi.

Federal Kürdistan Hükümeti açıklamasında, her türlü tahdide karşı Kürdistan halkı ve Peşmerge’nin Kürdistan'ı savunduğu belirtilerek, “Peşmerge ödediği bedeller ve döktüğü kanla Kürdistan topraklarını ve Erbil’i savunmuştur” denildi.

Açıklamada ayrıca, iki ülke arasında güvenlik konularını ele alan üst düzeyde askeri bir komitenin olduğu belirtilerek, varsa bazı zaafiyetlerin ortak komitede ele alınabileceği kaydedildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.