22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

FAZLA KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT!

Turgut Göksoy, fazla tuz ve kahve tüketiminin kemik erimesine neden olduğuna dikkat çekerek, hareketsiz yaşamın da kemiklerin üzerinde kalsiyum birikmesini engellediğini söyledi.

Fazla kahve tüketimine dikkat!

28 Mart 2011 Pazartesi 17:18

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Habertürk ekranlarında yayınlanan Habertürk Gündem Sağlık programına katılarak kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Düşük testosteron hormonunun, vücutta hormon azalmasının veya aşırı alkol ve sigara kullanılmasının erkeklerdeki osteoporozun temel nedeni olduğuna dikkat çeken Göksoy, kadınlarda bunun biraz daha değişken olduğunu söyledi. Kuşkusuz kadınlarda da alkolün fazla tüketilmesinin, sigara kullanılmasının önemli risklerden olduğuna işaret eden Göksoy, "Ama kadınlar ve erkeklerde, hemen herkeste bir takım yaşam faktörlerinde değişiklik yapıldığı takdirde kemik erimesinin engellenmesi söz konusu olabilir" dedi.

Bunların, öncelikle ne yapılırsa yapılsın değişmeyen bir genetik kodları olduğunu belirten Göksoy, "Bu kodlarda ileride bir kemiğin kırılganlığının çok daha hızlanacağının işaretleri vardır. Bunları değiştiremeyiz ama günlük yaşam alışkanlıklarımızda bazı değişiklikler yaparak ileride osteoporozun meydana getireceği hasarlardan korunabiliriz" diye konuştu.

"Bunları belli gruplara ayırırsak, başında beslenme var" diyen Göksoy şöyle devam etti:

"Beslenmede özellikle kemik dostu olan besinler vardır. Bunlar yüksek kalsiyum içeren besinlerdir ki, süt ve süt ürünleri birinci sırada yer alır. Süt içemiyorsanız yoğurt ve dondurmada olur. Ama süt ürünlerinden hiç hoşlanmayanlar için de kalsiyum içeren gıdayı alması mümkündür. Onlar içerisinde, yeşil sebzeler, karnabahar, soyafasülyesi gibi baklagillerin belli ölçüde tüketilmesi, ıspanak var. Bunların hepsinin kalsiyum içeriği fazladır.

Öte yandan küçük kılçıklı balıklar veya somon balığı gibi balıklarda hem vitamin D3 içeriği hem fosfor içermesi hem de kalsiyum yüksek düzeyde ihtiva etmeleri nedeniyle oldukça bize yararlı sonuçlar verebilir."

NELERDEN KAÇINILMALI?

Bunların alınması gereken gıdalar odluğunu ifade eden Göksoy, bir de alınmaması gereken gıdalar odluğunu söyledi. Bunlar içerisinde tuz ve tuz içeren gıdalar olduğuna işaret eden Göksoy, "Tuz bağırsaklardan kalsiyum emilimini bloke eder. Bu nedenle tuz alan kişilerin eğer normal beslenmeleri bile olsa, kalsiyum ihtiva eden gıdaları yeseler dahi, tuzu fazla tükettiklerinden dolayı bunlar kana karışamazlar kemiklere gidip yerleşemezler. Dolayısıyla tuzu hayatımızdan mümkün olduğu kadar azaltmamız gerekiyor. Kahvede tuz gibi vücut için zararlı" şeklinde konuştu.

Kemiklerin uygun bir tedavi ile kesinlikle direnebileceğini belirten Göksoy, "Birebir eski haline dönmese dahi bir önceki durumdan daha iyi hale gelebilir" dedi.

Tedavide olayın sadece ilaç ugulamasından ibaret olmadığına dikkat çeken Göksoy, "İlaçlar kadar etkili olan çok basit önemler birincisi beslenmeydi, ikincisi günlük yaşamımızda daha önce yaptığımız yanlışlıklar varsa bunları düzelteceğiz. Bunlardan bir tanesi hareketsizlik. Hareketsiz yaşam kemiklerin üzerinde kalsiyum birikmesini engelliyor" uyarısında bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.