28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara18°C
  • İzmir22°C
  • Berlin9°C

FACEBOOK, RUSYA VE İRAN BAĞLANTILI 652 HESABI KAPATTI

Sosyal paylaşım sitesi Facebook İran ve Rusya politikaları çerçevesinde manipülasyon yapan toplamda 652 hesap, grup ve sayfayı kapattığını duyurdu.

Facebook, Rusya ve İran bağlantılı 652 hesabı kapattı

22 Ağustos 2018 Çarşamba 09:37

Teknoloji devi Facebook, Amerika’da kongre seçimleri yaklaşırken aldığı kapatma kararında bu hesapların Orta Doğu, Latin Amerika ve ABD ile İngiltere’yi hedef aldığını açıkladı.

Facebook, İran adına propaganda yaptığı iddia edilen hesapların Basın Özgürlük Cephesi (Liberty Front Press) adında İran medyası tarafından kontrol edilen bir grup tarafından yönetildiğini açıkladı.

ABD’li şirket, kapattığı hesaplar arasında Rusya askeri istihbaratına çalışan kaynaklarla bağlantılarının da olduğunu kaydetti.

Facebook, sahte hesaplar üzerinden 12 bin dolarlık reklam yapıldığını da tespit etti. Sosyal paylaşım sitesi durumu ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıklarına iletti.

Hesaplardaki bu ay içinde yapılan yalan haberlere dayalı manipülasyon ilk olarak siber güvenlik analiz şirketi FireEye tarafından tespit edildi.

Facebook’un yanı sıra sosyal paylaşım sitesi twitter ile google plus ve video paylaşım sitesi youtube da İran ve Rusya’ya çalışan hesapları kapattığını belirtti. Twitter “eşgüdümlü manipülasyon” adını verdiği durum çerçevesinde 284 hesaba son verdi. Twitter bu hesaplardan “benim başkanım değil” ya da “Trump’ı suçlamak” şeklinde açılan etiketlerle Amerikan halkının etkilenmeye çalışıldığını ifade etti.

Facebook Donald Trump’ın başkanlığı kazandığı 2016 yılındaki seçim döneminde manipülasyon yaparak ABD halkını etkileyen hesaplarla ilgili yeterli önlemleri almamakla eleştirilmişti. (Euronews)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.