19 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır27°C
  • Ankara22°C
  • İzmir23°C
  • Berlin7°C

ESKİ BAKAN KEMAL DERVİŞ ABD'DE DEFNEDİLDİ

74 yaşında hayatını kaybeden 2001 krizinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Kemal Derviş dün ABD'nin Maryland eyaletinde defnedildi.

Eski Bakan Kemal Derviş ABD'de defnedildi

10 Mayıs 2023 Çarşamba 12:50

2001 krizi sonrası dönemde koalisyon hükümetinin IMF programını uygulamaya sokmak için ekonominin başına getirdiği eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ABD'de defnedildi.

Derviş, ABD'nin başkenti Washington'a yarım saatlik mesafede Maryland eyaletinde bulunan Laurel İslami Toplum Merkezi bünyesindeki camide kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Cenaze törenine, Derviş'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan da katıldı.

Derviş'in vasiyeti üzerine aile içinde ve dar katılımlı bir cenaze töreni düzenlendi. Derviş'in ailesi, vasiyete dayanarak basından cenaze törenini görüntülememesi ricasında bulundu.

ABD'de yaşayan Derviş, uzun süredir parkinson tedavisi görüyordu. Derviş, "Türkiye’yi ekonomik krizden çıkarmak" adına, “Güçlü Ekonomiye Geçiş” adlı bir program hayata geçirmiş, emekçi halkı acı reçetelerle nefessiz bırakan, sermayeye teşvikler dağıtan ağır bir kemer sıkma politikası uygulanmıştı. Kemal Derviş eliyle yürürlüğe konulan program, Türkiye tarihinde Düyun-u Umumiye ve Marshall Planı'ndan sonraki en kapsamlı emperyalist programdı. Bu dönemde özelleştirmeler artmış, bankaların istediği gibi faiz ve döviz kuru politikaları serbest bırakılmıştı. Faiz ve rant gelirleri daha fazla artırılırken, emekçi halk vergi yükü altında ezilmişti. Derviş, Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Ecevit’in davetiyle Dünya Bankası’ndaki görevini bırakarak Türkiye’ye gelmişti. (evrensel)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.