13 Mayıs 2024
  • İstanbul11°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara7°C
  • İzmir18°C
  • Berlin20°C

ESAT OKTAY’A BELEDİYE VETOSU

Fatih Belediyesi, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Esat Oktay Yıldıran’ın adını, şehitler için yaptırdığı anıttaki üçüncü sıraya yerleştirmişti.

Esat Oktay’a belediye vetosu

30 Eylül 2010 Perşembe 09:47

1980 askerî darbesinin ardından Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde 60 kişinin işkenceyle ölümüne sebep olduğu iddia edilen Binbaşı Esat Oktay Yıldıran’ın adı ‘Şehitler Anıtı’ndan çıkarıldı. 

Fatih Belediyesi, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Esat Oktay Yıldıran’ın adını, şehitler için yaptırdığı anıttaki üçüncü sıraya yerleştirmişti. Bu girişim, Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceye maruz kalan mağdurlar başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bunun üzerine Fatih Belediyesi’nden gelen bir ekip, Yıldıran’ın adının bulunduğu betonu Şehitler Parkı’nda bulunan anıttan söktü. Yıldıran’ın isminin üzerini bantla kapamayı planlayan ekip, daha sonra betonu yerinden sökmekle çareyi buldu.

Aksaray’daki Şehitler Parkı, 1996’da Sadettin Tantan’ın Fatih Belediye Başkanlığı döneminde yapıldı. Fatih’te ikamet eden ve şehit olan 45 askerin adının yer aldığı anıt ve park, 2008’de AKP’li belediye tarafından yeniden düzenlendi. Anıtta Binbaşı Yıldıran’ın adı üçüncü sırada yer alıyordu. İşkence sonucu bazı mahkûmların ölümüne neden olduğu öne sürülen Yıldıran, daha sonra binbaşı olarak İstanbul’a atandı. Yıldıran, 1988’de iki oğlu ve eşiyle Ümraniye’de bindiği halk otobüsünde kendisine işkence yapan bir kişi tarafından öldürülmüştü.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.