30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara23°C
  • İzmir27°C
  • Berlin28°C

ESAD ORDUYU KUTLADI DÜNYA İSE TEPKİLİ

Suriye Devlet Başkanı Esad, kendi halkının üzerine tanklarla yürüyen orduyu kutlarken dünyadan ise Şam yönetimine tepki yağıyor.

Esad orduyu kutladı Dünya ise tepkili

01 Ağustos 2011 Pazartesi 12:55

Suriye Devlet Başkanı Esad, kendi halkının üzerine tanklarla yürüyen orduyu kutlarken dünyadan ise Şam yönetimine tepki yağıyor. Operasyonları kınayan İngiltere, Suriye'ye karşı uluslararası baskı oluşturulmasını istedi.

İslam alemi Ramazan ayına coşku ile girerken, Suriye'de yaşanan kıyım, burukluğa yol açtı. 15 Martta başlayan olaylarda, en kanlı günlerden birini yaşayan Suriye'de ölenlerin sayısı 150'ye yaklaştı. İngiltere, Suriye'ye karşı uluslararası baskı oluşturulmasını istedi, baskının sadece Batılı ülkelerden değil, Türkiye ile Arap ülkelerinden de gelmesi gerektiğini söyledi.

Hama Kan Gölü

Suriye birlikleri, 1982 yılında 20 bin kişinin öldüğü Hama kentini 1 aydır kuşatma altında tutuyordu. Tanklar, dün rejim karşıtı protestoların merkezlerinden biri olan Hama'ya girdi. Ölenlerin en az 100'ünün Hama'dan olduğu bildiriliyor.

Suriye haber ajansı, kentte silahlı grupların kamu ve özel sektör binalarına, karakollara saldırdığını, bir albay ile 2 askeri öldürdüğünü duyurdu. Ajans, askerlerin yollardaki barikatları kaldırdığını belirtti.

Deyr'uz Zur'da Hastaneler Dolu

Operasyonların ikinci adresi ise petrol ve doğal gaz tesislerinin bulunduğu Deyr'uz Zur oldu. Deyr'uz Zur'da dünkü çatışmaların ardından yeni operasyon haberleri geliyor. Muhalifler, sabahki operasyonlarda 25 kişinin öldüğünü, 60'dan fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Deyr'uz Zur'da hastanelerin dolu olduğu, tıbbi malzeme ve gıda sıkıntısı çekildiği haber veriliyor. Muhalifler, Deyr'uz Zur yakınlarında da 24 askeri nakliye aracını ateşe verdi.

Esad, Orduyu Kutladı

Devlet Başkanı Beşşar Esad, operasyonun ardından askerleri "Suriye'nin düşmanlarına" karşı yürüttükleri savaş dolayısıyla kutladı. Suriye ordusunun 66'ıncı kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, ordunun halkına ve ülkesine bağlılığını ispat ettiğini ifade eden Esad, olaylardan ülkeyi parçalamak isteyen güçleri sorumlu tuttu.

Uluslararası Toplum Tepkili...

Uluslararası toplum ise Suriye'deki gelişmelere tepkili... İtalya ile Almanya Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

"Askeri Müdahale İhtimali Uzak Değil"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'ye askeri müdahale ihtimalinin çok uzak bir ihtimal dahi olmadığını söyledi.Güvenlik Konseyi'ndeki bölünmeye dikkat çeken Hague, "Suriye'ye yasal yollardan müdahale ihtimali yok. O yüzden diğer seçenekler üzerinde yoğunlaşmalıyız" dedi.

Hague, Esad rejimine uluslararası baskının arttırılması, baskının Arap ülkeleri ve Türkiye'den de gelmesi gerektiğini belirtti.

Rusya ve Çin Müdahaleye Soğuk

Rusya ile Çin'in ise, Suriye'ye müdahale fikrine soğuk baktığı biliniyor. Güvenlik Konseyi üyelerinin, Suriye'yi kınayan bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmaları ihtimalinin bile zayıf olduğu belirtiliyor.

Suriye'de dört buçuk aydır devam eden olaylarda bin 583 sivil ile 369 güvenlik gücü hayatını kaybetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.