30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir13°C
  • Berlin12°C

ESAD KÜRTLERİ DE KAYBEDİYOR

Suriye’de muhalif Kürt lider Meşal Temo’nun öldürülmesiyle rejim karşıtı gösteriler Kürt bölgelerine sıçradı.

Esad Kürtleri de kaybediyor

09 Ekim 2011 Pazar 10:17

Suriye’de önceki gün, ülkenin güneydoğusunda Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kamışlı’da öldürülen Kürt Geleceği Hareketi’nin sözcüsü Meşal Temo için düzenlenen cenaze töreninde olaylar çıktı. Kürt Geleceği Hareketi’nden Abdülselam Osman’ın El Arabiya televizyonuna verdiği bilgiye göre, yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı törende güvenlik güçlerinin rastgele ateş açması sonucu beş kişi yaşamını yitirdi.

Muhalif Kürt liderin öldürülmesinin ardından Suriye’nin kuzey doğusundaki Amuda ve El Dirbesiye şehirlerinde de göstericiler sokağa döküldü. Humus şehrinde protestoların önüne geçmek için güvenlik görevlileri yollara barikat kurarak, iletişim ağlarını kesti. Ülke genelinde çıkan olaylarda toplam 10 kişinin öldüğü belirtiliyor.

32262
Avrupa'nın pek çok kentinde Esad protesto edildi.

Kürtler, Şam’ı sorumlu tutuyor

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Rami Abdülrahman, Reuters’e yaptığı açıklamada, Temo’nun, cuma günü Kamışlı’daki evine giren silahlı kişilerce öldürüldüğünü, kardeşini de yaraladığını söyledi. Yerel Koordinasyon Komiteleri’nden yapılan açıklamada da, saldırıda Temo’nun oğlu ve kadın aktivist Zahide Raşkilo’nun da yaralandığını duyurdu.

Yeni kurulan Suriye Ulusal Konseyi’nin de üyesi olan Temo, üç buçuk yıl hapis yatmış ve kısa bir süre önce salıverilmişti. Temo’nun oğullarından Fares Temo, Kuzey Irak’tan El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Kürtlerin çok öfkeli olduklarını ve babasının ölümünden Şam yönetimini sorumlu tuttuklarını şu sözlerle ifade etti: “Kan onlar (Kürtler) için önemli, rejim yıkılıp Beşşar Esad idam edilene dek işin ucunu bırakmayacaklar.” Kürtler, 20 milyonluk Suriye nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor ve büyük ölçüde Esad karşıtı ayaklanmaya destek veriyorlar.

32263
Avrupa'nın pek çok kentinde Esad protesto edildi.

Esad ‘sınıra tehdit yağdırıyor’

Öte yandan İsrail istihbarat örgütü Mossad’a yakınlığıyla bilinen DEBKAfile internet sitesinin haberine göre, Türkiye ve İsrail’in geçen hafta sınırında tatbikat yapmasına ses çıkaramayan Suriye, benzer bir tatbikat yapması halinde Ürdün’ü bombalayacağı tehdidinde bulundu. Habere göre, Türkiye ve ABD, Ürdün Kralı Abdullah’dan, Ürdün-Suriye sınırında askeri tatbikat yapmasını istedi. Ürdün’ün Türkiye ve İsrail gibi sınırında askerî tatbikat yapacağı haberini alan Esad ise Amman’a sert bir mesaj gönderdi. Perşembe günü kayınbiraderi ve istihbarat servisinin başkanı General Azaf Şaukat’ı ani bir kararla Amman’a gönderen Esad, Ürdün’ün de sınırlarına asker göndermesi durumunda Ürdün’de sınır yakınındaki kasaba ve köylere bomba yağdıracağı tehdidinde bulundu. Esad, ayrıca İsrail’in Suriye’ye saldırması durumunda dahi, Ürdün kentlerine füze atarak karşılık vereceğini Kral Abdullah’a bildirdi. DEBKAfile’ın iddiasına göre Esad yönetimi geçen hafta İsrail’e tehdit yağdırdı ve bir saldırı halinde Tel Aviv’i karadan karaya füzelerle 6 saat içinde yok edeceğini söyledi. (Haber:Taraf- Foto: ilkehaber)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.