22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır11°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

ERDOĞAN'DAN SÜRPRİZ TALEP!

4 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen Merkel, basın üzerinden verilen gergin mesajların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Erdoğan'dan sürpriz talep!

29 Mart 2010 Pazartesi 19:23

4 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, basın üzerinden verilen gergin mesajların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider, Almanya'da Türk lisesi açılması konusunda bu kez aynı doğrultuda mesajlar verdi, Merkel bu kez daha olumlu konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da eğitim dili Türkçe olan okulların açılması önerisine, "Bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum" yanıtını vermişti.

13186

Bunun üzerine Erdoğan da, "Türkiye şamar oğlanı mı? Türkiye'de Almanca eğitim yapan okullar var. Biz rahatız. Üniversite talebinde bulundular. Beykoz'da 120 dönüm fidanlık yeri veriyoruz. Merkel'den bu yaklaşımı hiç beklemezdim" demişti.

Merkel: "Anlaştık"

İki lider bugün Başbakanlık'ta bir araya geldi ve ılımlı mesajlar verdi. Merkel, "Türkiye'nin yurtdışında okulları olabilir. Ama bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. Ortak tutum üzerinde anlaşmaya vardık" dedi.

13183

Almanya'da çok sayıda Türk-Alman okulu olduğunu ve Türkçe eğitim veren Türk öğretmenler olduğunu kaydeden Merkel, "Bizim üzerinde durduğumuz husus Almanya'da Almanca bilmeyenlerin olması uygun olmaz. Bu asimilasyon değil. Herkesin köklerini, kültürünü korumasını istiyoruz. Üçüncü kuşaktaki insanların toplumla yaşama katılmalarını istiyoruz. Türkler Almanya'da şirketlerde çalışmak için geldiler ama gelecek kuşakta da işadamı olarak, öğretmen olarak çalışmalarını istiyoruz, geçmiş ve geleneklerini unutmadan" ifadesini kullandı.

Erdoğan: "Memnun olduk"

Başbakan Erdoğan da, "Bayan Merkel'den Türkiye'dekiyle aynı statüde Almanya'da da adım atılabileceği noktasında bunu duymak beni mutlu etti" açıklamasında bulundu.

"Türk-Alman üniversitesinin açılmasına dair düzenleme inanıyorum ki yarın parlamentodan geçecektir. Anadolu yakasında, Beykoz tarafından üniversite yapımına yönelik altyapı çalışmaları tamamdır" diyen Erdoğan, "Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi Almanca eğitim veren liseler. Anadolu liseleri ve normal liselerde de Almanca eğitim veriliyor. Bu, gençlerin Almanca öğrenmesi noktasında çok önemli" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizi ziyaret eden Almanya Başbakanı Merkel'den vizenin kalkmasını istedi. Konuk Başbakan'ın cevabı ise 'üzerinde çalışalım' oldu..

13184

İRAN'A YAPTIRIMDA UZLAŞI YOK

Merkel, İran'a yaptırımlar konusundaki bir soruya ise, "İran önümüzdeki dönem belirgin adım atmazsa BM nezdinde yaptırım kararı vereceğiz. Türkiye'yle de bu konuda görüşmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan ise, Türkiye'nin bu konuda diğer ülkelerden farklı konumuna dikkat çekerek, "İran ile aramızda kilometrelerce sınır ve asırları yakalayan bir dostluk var. Şu an bizim için önemli bir ortak. Rusya'da sonra enerji konusunda ikinci ortak. Zaten İran'a iki kez yaptırım uygulandı ama kararı alan ülkelerin yaptırımı deldiklerini gördük ve bu yolun sağlıklı olmadığı inancındayız. Konu diplomasiyle çözülmeli" şeklinde konuştu.

Başka ülkelerin de nükleer silahları olduğunu söyleyen Erdoğan, onlara yaptırım uygulanmadığını, aradaki tek farkın İran'ın Atom Enerjisi Kurumu üyesi olması olduğunu belirtti.

KIBRIS'TE MERKEL'DEN ÇAĞRI

Merkel, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nın Rum kesimine limanların açılmasını öngören ek protokolünü uygulamasını istedi.

"AB'YE İMTİYAZLI ORTAKLIK" SORUSU

Angela Merkel'e Türkiye'ye karşı ısrarla savunduğu "AB'ye imtiyazlı ortaklık" da soruldu. Konuk Başbakan, "İmtiyazlı ortaklığı ifade ederken biz AB ile çok özel bir ilişki olarak algılamıştık. Bunun olumsuz algılandığını düşünüyorum. Zaten AB de değişti. Yani oyunun kuralları değişti. Sonu açık bir süreç zaten sürüyor. Yani müzakereleri sürdürüyoruz. Biz Türkiye'de birçok şeyin değiştiğini görüyoruz ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

ERMENİ TASARISI

Erdoğan ABD ile İsveç'ten geçen Ermeni tasarılarıyla ilgili sorular üzerine, "Dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Bakan Davutoğlu'nu arayarak bu konuyla ilgili hassasiyetlerini ifade ettiler ve alınan karara yönelik kendi üzüntülerini de Dışişleri Bakanı'ma ilettiler. Bizler de bunu değerlendirmek suretiyle kararımızı vereceğiz" dedi.

Erdoğan sözlerine, "Ancak konuya ilişkin tavrımız bellidir. Biz bu konuyu bırakalım tarihçiler çözsün diyoruz, parlamentolar bunun çözüm yeri değildir diyoruz. 2005'te Sayın Koçaryan'a bir mektup göndermiştim ancak mektubuma henüz yanıt alabilmiş değilim" diye devam etti.

Konuk Başbakan Merkel de, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri mümkün olduğunca iyi şekilde geliştirmek lazım. Bu kapsamda umut verici adımlar var" ifadesini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.