30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara23°C
  • İzmir27°C
  • Berlin28°C

ERDOĞAN'DAN PUTİN'E İRAN TELEFONU

Başbakan Erdoğan, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan'dan Putin'e İran telefonu

19 Mayıs 2010 Çarşamba 23:46

Başbakan Erdoğan, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun başından itibaren diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunduğunu belirtti. Rusya Başbakanı Putin ise, "Anlaşmayı Birleşmiş Milletler'de dikkate alacağız" dedi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede İran'ın nükleer programı çerçevesinde yapılan çalışmalar ele alındı.

Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun başından itibaren diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunduğunu belirterek, "Tüm muhataplarımıza da bu yolu telkin ettik. Tahran'da Türkiye, Brezilya ve İran arasında sonuçlandırılan Ortak Bildiri, diyalog ve diplomasinin zaferidir. Bu, kararlılıkla yürütülen zor bir sürecin sonucudur" ifadesini kullandı.

Putin'e anlaşma detayları hakkında bilgi veren Erdoğan, "Kaydedilen bu gelişme, karşılıklı güven ortamının geliştirilmesi bakımından önemli bir adımdır. Bu adımın İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun bütünüyle çözümü için bir basamak teşkil ettiğini düşünmekteyim. Bölgemiz ve tüm uluslararası toplum için bu fırsattan istifade edilmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.

Putin'den Türkiye'nin çabalarına takdir

Rusya Federasyonu Başbakanı Putin ise görüşmede öncelikli olarak Türk halkının, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.

Putin, İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye ve Brezilya'nın yürüttüğü çalışma ve gayretleri büyük takdirle karşıladıklarını belirtti.

Türkiye'nin bir süredir devam ettirdiği çalışmaların diplomasiye çok önemli katkı sağladığını belirten Putin, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik bir karar alınması için görüşmelerin devam ettiğini, ancak Türkiye'nin çabalarının ilave imkanlar yarattığını, bu hususu dikkate alacaklarını ifade etti.

Putin, Türkiye ve Rusya'nın ortak bir bölgede yaşadıklarını, sıkı bir temas içinde beraber çalışmanın çok önemli olduğunu da vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.