ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için gittiği Ukrayna'dan dönüş yolunda beraberindeki gazetecilerle gündemi değerlendirdi.
27 Ocak 2011 Perşembe 18:28
Son seçim anketiSeçim anketlerinden içki tartışmalarına kadar her soruya cevap veren Başbakan Erdoğan çarpıcı ifadeler kullandı.
Sorular ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
Taklit anayasa istemiyoruz
- Seçimden sonra gündem anayasa olacak gibi. Nasıl hazırlanıyorsunuz?
12 Haziran seçimlerinden sonra, özellikle bütünü kuşatıcı, milletin benim anayasam dediği, siyaset bilimcisinden, STK'sından ekonomistine kadar. Benim de burada katkım olmalı diyenler. Birilerinin bunun teknik kısmını yapması, nihai noktada da çatısını anayasacılar yapmalı. Anayasacılar bunun mimarisini yapmamalı, daha özet dili itibarıyla anlaşılabilir. Millet açtığı zaman rahat rahat anlayabilecek bir anayasa olmalı.
- Nasıl bir metodoloji izleyeceksiniz? Biz çağrımızı yapıyoruz, çalışın diyoruz
Gruplara, sivil topluma bırakıyoruz. Biz, 12 Haziran sonrası devreye gireceğiz.
- Buna 367 milletvekiliyle de gelsek konsensüs arayacağız mı diyorsunuz?
Çalışmalarımız başladı. 367 olsa da konsensüs arayacağız, ilk hedefimiz bu.
- Yeni anayasada temel hak ve hürriyetler nerede olacak?
Referandum döneminde ileri demokrasiyi anlattık ve bunun üzerinde durduk. Özgürlüklerin üzerinde durduk. Özgürlüklerin sınırı nedir, ne kadar üzerinde durulacak? İçi nasıl doldurulacak? Bunun için çalışıyoruz. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Arkadaşlarımız masaya yatırdılar. Taklit bir anayasa olsun da istemiyoruz. Bize has olsun istiyoruz. Anayasada rotayı millet çizecek.
İş başa düştü
- Özellikle yüksek yargıyla ilgili yapacağınız düzenlemeye tepki gösteriliyor. Tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir milyon 800 bin dosyayı bekleten Yargıtay'ın görüşlerine itibar edemeyiz. 15 bin dosya yılda zaman aşımına uğruyor. O ülkede yargı iflas etmiş demektir. Öyle bir yargı olabilir mi? Bunların içinde sanal olarak zaman aşımına uğratılanlar var. Erdoğan'ı bir günde Erbakan'ı 5 günde karara bağlayacaksın. Savcı Cihaner'i anında karara bağlayacaksın, Hizbullah davasını da 10 sene bekleteceksin. Nasıl olacak bu iş? Onun için iş başa düştü.
Anayasa ile ilgili gerekli adımlar da atıldığına göre Yargıtay ve Danıştayla ilgili hayırlısıyla Meclise gönderdik. Orada da öncelik, daireleri çoğaltmak suretiyle dosyaları indirmek, bir taraftan istinaf mahkemeleri süratle kurmak. Yarım saatte okunan dosya değil. Dosyalan böyle hakikaten gıdım gıdım inceleyecek; bir anlayış istiyoruz.
Bekletmeden 'olur' verdim
- Uçaktaki sohbetimizde Hrant Dink olayında ana kumandaya dikkat çekmiştiniz. Kim var ana kumandada ve o nasıl bulunacak?
Bunun kumanda merkezinde kim var? Bunu araştıracak olan biz değiliz araştıracak olan yargıdır. Biz yargının tüm taleplerini karşıladık hâlâ karşılıyoruz. Geçenlerde Başbakanlık Teftiş Kurulu ile talep geldi. Bekletmedim bile, 'olurumu verdim. İncelemeden yana bir şeyimiz yok.
Muhteşem Yüzyıl ecdadımıza saygısızlıktır
- Muhteşem Yüzyıl dizisi üzerinden başlayan tartışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin görüşünüz nedir?
Ben daha çok konuyla ilgili yorumları okudum. Diziyi izlemiş değilim. Bir kısmını izleme fırsatı buldum. Çok açık, net şunu söyleyebilirim: Burada ecdadımıza, Osmanlı'ya ciddi bir saygısızlık yapılmaktadır. Sarayı çok farklı bir şekilde gösterme gayretleri vardır. Kabul etmemiz mümkün değil. Bunların hiçbirinin belgesi filan olduğunu da ispat edemezler. Ben okumuş görmüş değilim, bu bakımdan böyle bir filmi sadece geçmişe hakaret bir saygısızlık geçmişimizi ülkedeki genç kuşaklara olumsuz gösterme gayreti olarak görüyorum ve bunu doğru bulmuyorum. Tasvip etmiyorum
- Danıştay'in ALES kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konunun kesin çözümü için kafanızda bir formül var mı?
Burada sürecin iki boyutu var. YÖK'ün takibi var. YÖK alınan karara karşı itiraz hakkını kullanacaktır. Bize yönelik bir şey değildir, bunu YÖK takip edecektir. Fakat biz bulanıklığı gidermeye dönük bir de bizim atacağımız adımlar olacaktır ama şu anda değil. Önümüzde bazı Anayasa değişikliği ile ilgili uygulamaya yönelik yasal düzenlemeler var. Yasalar, düzenlemeler süreci rahatlatacaktır diye düşünüyorum.
Ana muhalefet ile ilgili oy oranları abartılıyor
- Bazı Ergenekon sanıklarının CHP'den milletvekili adayı gösterileceği konusu gündemde. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Son dönemde Ergenekon örgütuyle alakalı bazı gayretler var. Bu gayretlerin içensinde artık siyasilerin buluşması, özellikle ana muhalefet partisinin kendine göre bazı çıkış yolları araması manidardır. Ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcısı konumundaki bir insan kalkar da bu tür açıklamak yaparsa bu herhalde yargının verdiği kararlann otesinde uygulamaya ters bir adımdır. Nasıl bir çıkış yolu nasıl bir yarma harekatı yapacağız?
Kendisi öyle söylerken genel başkanı başka türlü söylüyor. Bu ana muhalefet partisinde kimin eli kimin cebinde belli değil. Ok eğri büğrü olursa, hedefine gitmez, bunların oku hep eğri büğrü. Onun için bunların oku hedefine gitmez. Kendi kendilerine zararları oluyor. Bunlarınki alavere dalavere...
- Sürekli anket yaptırdığınızı biliyoruz. Bir taraftan da anketler yayınlanıyor.Sizin sonuçlarınız nasıl?
Son dönemlerde değişik gazetelerde yaptırılan araştırmalar var. Bizim yaptıklarımız da onların ortalamaları gibi. Ama ana muhalefet ile ilgili olanları abartı noktasına gidiyor. Ama öyle abartıldığı gibi yüzde 30 filan değil. Bugüne kadar hiç gelmedi. Farklı gazetetenn yaptırdıkları da bir ikisi dışında genellikle yüzde 20- 25 bandında. MHP'nin durumu da ortada. 0 da şu anda bıçak sırtı gibi duruyor. Bu seçimin en önemli belirleyici unsuru illerin azalan vekil sayısı belirleyici olacağı gibi vekil sayısı artan büyük şehirler belirleyici olacak o bakımdan o illerdeki performans bu sayıyı ciddi manada etkileyecektir diye düşünüyüm
- AK Parti kaç gözüküyor?
Biz 3 ayrı şirketle çalışıyoruz. Bizde de o anketlere paralel gözüküyor. O anketlerde AK Parti 45-50 bandında gözüküyor... Bizde de öyle gibi.
Sandığı entelektüelin dili değil milletin dili belirliyor
- Heykel, dizi, içki yönetmeliği tartışmaları var. Liberallerle hükümet arasındaki gerginlik var mı? İttifak çatladı mı?
Öyle bir çatırtı duymuyorum, ittifak da yok. Doğal olarak oluşmuşsa o ayn bir konu. AK Parti iktidarından önce bu entelektüel kesim yok muydu? Bu kesim o zaman bu desteklerini niye vermiyordu? Veriyorlarsa niçin bu tür adımlar atılamıyordu. Bazen bizi ciddi manada zora sokmuşlardır. Bir şey yaparken tereyağından kıl çeker çjibi yapacaksın. Biz demokrasi ile ekonomiyi at başı götürmenin gayretinde olan bir iktidarız. Bu kadar rahat yazabilen, başbakana hakaret edebilenler olabilir mi?
Entelektüeilliğin kitabında bu var mı? Haziranda görürsün diyor. AK Parti tek başına iktidarda olursa ne göreceksin? Neyin tehdidini yapıyorsun? Sandığı entelektüelin dili değil milletin dili belirliyor. Entelektüelin dili ile milletin dili uyumlu değil. Bunu uyumlu hale gelmesi çok önemli. Senin söylediğini halk anlıyorsa silersin süpürürsün. Bugün medyanın halkı etkilemesi yüzde 15 bandında geziyor.
- Son dönemde liberal bir çizgiden milliyetçi bir çizgiye döndüğünüz eleştirisi var.
Demokrasinin içinde milliyetçilik yok mu? Biz kalktıkta bu dönemde içkiyi mi yasakladık. Gençliğin koruması olayında, 58 ve 59. madde çok açık, ben Anayasa'nın gereğini yapıyorum. Dinim emrettiği için bu konulara girmiş değiliz. Hemen damgayı vuruyorlar. Din güzel bir şey emrediyorsa, onu yapmak suç mu? Trafik kazalarının sebepi, cezaevine girilmesi, suç işleme olaylarında alkolün etkisi ortada. 'Aksırıncaya tıksırıncaya kadar' demişim. Ben de insanım. Benim de gerilimli, stresli ve sinirli anlarım oluyor. O da benim o andaki gerilimim ya da doğamda olan bir şey olarak alınsın. Belki onun da alıcısı vardır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.