19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara14°C
  • İzmir18°C
  • Berlin6°C

ERDOĞAN: IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ SİYASETİMİZİN TEMELİ

Ankara'da Iraklı mevkidaşı Berhem Salih'i ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın güvenliği ve yeniden imarında desteğe hazır olduklarını söyledi. İki ülke arasındaki su sorunu için de Türkiye özel temsilci atadı.

Erdoğan: Irak'ın toprak bütünlüğü siyasetimizin temeli

03 Ocak 2019 Perşembe 19:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Ankara'daki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Irak'ın toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin sağlanmasının Türkiye'nin komşu ülkeye yönelik siyasetinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Irak'ın IŞİD'e karşı verdiği mücadeleden zaferle çıktığını vurgulayan Erdoğan, ülkede bu süreçte yıkıma uğrayan bölgelerin yeniden inşası konusunda Türkiye'nin desteğe hazır olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bu, gerek altyapı gerek üstyapı bütün bu süreç içerisinde yapabileceğimiz her türlü destektir. Burada ticari ilişkilerimizde gıda, ilaç, tekstil her alanda, her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

Erdoğan, Irak'ın kendi ayakları üstünde durmasının bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.

İki ülkenin ticarette 2013 yılında 16 milyar dolar hacme ulaşarak rekor kırdığını hatırlatan Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanına 20 milyar dolarlık seviyeyi hedefleme çağrısı yaptı.

Erdoğan, Irak'la işbirliğinde en önemli başlığın güvenlik konusu olduğunu belirterek "DEAŞ (IŞİD), PKK ve FETÖ (Gülen yapılanması) gibi terör örgütleri hem Türkiye hem de Irak için tehdit oluşturmaktadır. Bu konuları değerli dostumla ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Terörle mücadelemizde başarıya ulaşabilmek için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu alandaki işbirliğimizi derinleştireceğiz" dedi.

Türkiye, Kürdistan Yönetimi'nin Irak'tan ayrılmak için 2017'de düzenlediği bağımsızlık referandumu sürecinde Bağdat hükümetinden yana olmuş ve komşu ülkenin toprak bütünlüğünü savunmuştu. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.