26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara23°C
  • İzmir19°C
  • Berlin8°C

ERDOĞAN İLE BİDEN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi bitti. ABD’li bir yetkili görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Biden’ın Erdoğan’ın “ani eylemlerden kaçınması için uyaracağını” söyledi.

Erdoğan ile Biden görüşmesi sona erdi

31 Ekim 2021 Pazar 14:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın Roma’daki G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki ikili görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken da katıldı.

Beyaz Saray’dan şu açıklama geldi:

Biden savunma ortaklığını ve Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak önemini teyit etti ancak Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri almasına dair ABD’nin endişelerini de not etti. Biden aynı zamanda, güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı.

Açıklamada ayrıca liderlerin Suriye’deki siyasi süreci, Afganlara insani yardımı, Libya’daki seçimleri, Doğu Akdeniz’deki durumu ve Güney Kafkasya’daki diplomatik çabaları ele aldığı aktarıldı.

Ortak mekanizma

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre ise pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı:

Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

‘Uyaracak’ denmişti

Görüşme öncesinde Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ABD’li yetkili, Biden’ın Erdoğan’ı, “Ani kararla atılacak adımların ikili ilişkilere fayda getirmeyeceği ve krizlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyaracağını” söylemişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.