25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara19°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGEYİ TÜRKİYE OLUŞTURACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye'de güvenli bölge ve ticari ilişkilerin canlandırılması konusunda hızlı ve kapsamlı adımlar atma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Erdoğan: Güvenli bölgeyi Türkiye oluşturacak

15 Ocak 2019 Salı 16:05

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında Suriye'deki gelişmeler ve Pazartesi akşamı ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili ayrıntıları aktardı.

Suriye konusunda son dönemde önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Erdoğan, "Sırada Menbiç ve Fırat'ın doğusundaki terör unsurlarıyla daha aşağılarda yuvalanan DEAŞ artıkları bulunuyor" dedi.

Türkiye'nin Suriye politikasının özünü "ülkenin toprak bütünlüğü ile her kesimin hakkını hukukunu koruyacak, beklentilerini karşılayacak geniş uzlaşmaya dayalı yeni anayasa ve özgür seçimler" olarak nitelendiren Erdoğan, "Şu gerçeği de çok iyi biliyoruz: Suriye'yi kan ve gözyaşı gölüne çeviren nice güçler bölgede cirit atarken Türkiye'nin elleri kolları bağlı şekilde beklemesini isteyenler, aynı krizi bizim topraklarımıza da taşıma hesabı yapanlardır. Hiç kimseye bu fırsatı vermedik, vermeyeceğiz" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel sosyal medya hesabından "Kürtlere saldırması durumunda Türkiye'nin ekonomik açıdan harap olacağı" tehdidine de değinen Erdoğan bu mesajın kendilerini üzdüğünü, bunun üzerine bir telefon görüşmesi yaptıklarını kaydetti. Trump ile "müspet" bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, Trump'ın Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilme kararını bir kez daha teyit ettiğini aktardı.

"Güvenli bölgeyi biz oluşturacağız"

Suriye'nin Türkiye sınırında güvenli bölge oluşturulmasının Barack Obama döneminde kendisi tarafından gündeme getirildiğini hatırlatan Erdoğan, "Suriye'de Türkiye sınırı boyunca bizim tarafımızdan oluşturulacak güvenli bölge, 20 mil olarak Trump'ın kendisi tarafından da ifade edildi. Ki bu da 30 kilometreyi aşkın derinlikte bir güvenli bölge" açıklamasını yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.