29 Mart 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara14°C
  • İzmir14°C
  • Berlin8°C

ENAG'IN KURUCUSU PROF. DR. ULUSOY: BİR ADIM GERİ ATAN NAMERTTİR

Enflasyon araştırmaları yaparak her ay oranları kamuoyu ile paylaşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK'ten izinsiz yayımlanan istatistiklere hapis cezası geleceğine dair yasa taslağıyla ilgili konuştu.

ENAG'ın kurucusu Prof. Dr. Ulusoy: Bir adım geri atan namerttir

16 Nisan 2022 Cumartesi 13:08

Ulusoy, AKP tarafından hazırlanan taslakla ilgili, “Bizi susturmayı çok isteyecekler. Asla susmayacağız. Bir adım geri atan namerttir" dedi.

AKP tarafından hazırlanan yasa taslağına göre TÜİK’ten izinsiz istatistik açıklayanların 3 yıla kadar hapis cezası verileceğine dair çıkan haberlerle ilgili konuşan, ENAG kurucusu Veysel Ulusoy, rakamları açıklamaya devam edeceklerini, bu konuda geri adım atmayacaklarını belirterek, "Ne getireceklerse getirsinler bu rakamları açıklamaya devam edeceğim. Beni susturmayı çok istiyorlar. Ama susmayacağımızı anladıkları için böyle bir yola giriyorlar" dedi.

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenek'e konuşan Ulusoy, "Aldığım duyuma göre yüzde 40'larda bırakacaklardı enflasyonu, revize etmek zorunda kaldılar. Bizim somut verilerimizle" iddiasında bulundu.

Hakkında TÜİK'in şikâyeti üzerine açılan bir ceza davası da bulunan Prof. Dr. Ulusoy, şunları kaydetti:

"REVİZE ETMEK ZORUNDA KALDILAR"

"6-7 yıl önce ben yola çıktığımda arkadaşlarımla çok çetrefilli çok riskli bir yola girdiğimizi konuştuk. Ancak biz halkın bütçesini doğru göstermek için bu kararlılığı gösterdik. Her şeyi üzerime alıyorum. Bunun başı ve sorumlusu benim. Bu suç olacaksa ben yüklenmeye hazırım. Bu suç benim suçum. Ne getireceklerse getirsinler bu rakamları açıklamaya devam edeceğim. Beni susturmayı çok istiyorlar. Ama susmayacağımızı anladıkları için böyle bir yola giriyorlar. Biz yine de bütün engellere rağmen bütün davalara rağmen halkın bütçesini korumak için elimizden geleni yaptık ve ciddi bir fayda sağladık.

Aldığım duyuma göre yüzde 40'larda bırakacaklardı enflasyonu, revize etmek zorunda kaldılar. Bizim somut verilerimizle. Bu sayede halkın bütçesine rahatlama sağladım. Bu benim bir bilim insanı olarak misyonum. Siz bir bilim insanına bir bilim grubuna vesayet atıyorsunuz. Koca bir istatistik bilimini vesayet altına alıyorsunuz. Biz açıklamaya devam edeceğiz. Bizi susturmayı çok isteyecekler. Asla susmayacağız. Bir adım geri atan namerttir."

NE OLMUŞTU?

TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile Mart 2002’den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu. TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

ENAG'ın enflasyon oranlarını paylaşmasının ardından AKP tarafından hazırlanan yasa taslağına göre, kullanılacak metodolojiyi TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üreterek bunları yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.