20 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara20°C
  • İzmir23°C
  • Berlin16°C

ECONOMİST: TÜRKİYE BÜYÜK ARABULUCU

Haftalık The Economist dergisinin son sayısında, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin bir yazı yer alıyor.

Economist: Türkiye büyük arabulucu

20 Ağustos 2010 Cuma 11:45

Yazının başlığında "Büyük arabulucu" diyor dergi ve ekliyor: "Türkiye, bazen gerçekten de, Doğu ile Batı arasında bir köprü".

Economist'teki yazı, 2006 yılı Haziran ayında yaşanan bir olayın hatırlatılmasıyla başlamış.

Genç İsrail askeri Gilad Şalit'in Hamas tarafından kaçırılması ardından, İsrail'in Türkiye Büyükelçisi'nin gece yarısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiğini, Türkiye'nin yardım edip edemeyeceğini sorduğunu hatırlatıyor dergi.

Bazı telefon konuşmaları sonrası, Gilad Şalit'in sağ olduğu ortaya çıkmış ve Economist'in deyimiyle, "Şalit'i yakalayanlar, Türklere, İsrail askerine saygılı bir biçimde davranma sözü vermişti".

Economist, İsrail'le ilişkileri son dönemde kötüleşse bile, Türkiye'nin hala Hamas nezdinde Gilad Şalit'in serbest bırakılması için kulis yaptığını belirtiyor.

Dergideki yazıda daha sonra Türkiye'nin bazı arabuluculuk girişimleri hatırlatılmış.

Bunlar arasında, İran tarafından kaçırılan İngiliz donanmasından 15 denizcinin 2007 yılı Nisan ayında özgürlüklerine kavuşmaları ile Mayıs ayı sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun müdahalesiyle, casusluk suçlamasıyla İran'da tutulan Fransız öğretmen Clotilde Reiss'in serbest bırakılması var.

Türkiye'nin halen benzer faaliyetlerini sürdürdüğünün vurgulandığı Economist'teki yazı, şu sözlerle noktalanmış:

"Ahmet Davutoğlu bir süre önce Botswana'nın, Namibya'yla arasındaki bir toprak sorununun çözümü için kendisinden yardım istediğini açıkladı. Davutoğlu, bundan dolayı minnettardı ancak bununla birlikte, kendisinin de itiraf ettiği gibi, afallamıştı".

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.