E-TİCARET 1 TRİLYON EUROYA ULAŞTI!
Türkiye e-ticaret pazarının mevcut durumu, dünya ile kıyaslaması, geleceği ve sunduğu fırsatlar mercek altına alındı.
14 Ocak 2010 Perşembe 14:50
Dünya genelinde hızla artan e-ticaret pazarının hacmi 1 trilyon Euro'ya ulaştı.
Türkiye'deki e-ticaret sektörü, internet alanında Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeleri inceleyerek analiz eden Webrazzi'nin düzenlediği "Webrazzi Gündem Toplantıları"nda ele alındı. Pazara yön veren isimlerin e-ticaret sitesi sahipleriyle buluştuğu bu ilk toplantıda, hem dünyadan ve Türkiye'den rakamlar paylaşıldı hem de pazarın büyümesi için niş pazarların önemi vurgulandı. Türkiye ve dünyada internet alanında yaşanan gelişmeleri inceleyen ve analiz eden Webrazzi, Webrazzi Gündem Toplantıları serisini e-ticaret konusunu tartışarak başlattı. İnternet ve teknoloji profesyonellerini bir araya getirecek olan "Webrazzi Gündem Toplantıları"nın ilkinde, gelişmekte olan Türkiye e-ticaret pazarının mevcut durumu, dünya ile kıyaslaması, geleceği ve sunduğu fırsatlar mercek altına alındı.
AB'DE E-TİCARET PAZARI 131 MİLYAR EURO
Visa Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak Dünyadaki e-ticaret pazarına ilişkin rakamları paylaştı. Kurak e-ticaret dünyasındaki en son gelişmeleri de aktardı. İnternetin Türkiye'de 15 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Kurak, e-ticaret pazarının büyümesinin internet erişimi olan kullanıcı sayısının, güvenliğin ve online alışverişe izin veren perakendecilerin artırılmasına bağlı olduğunu söyledi. Avrupa nüfusunun yüzde 49'unun internete erişimi olduğunu da sözlerine ekleyen Nur Öztin Kurak, Avrupa Birliği'nin verilerine göre 2007 yılında kıtada gerçekleştirilen e-ticaret işlemlerinin 131 milyar avroluk bir büyüklüğe ulaştığına dikkat çekti. Dünya çapındaki e-ticaret pazarının 2009 yılındaki büyüklüğünün 1 trilyon avro olarak tahmin edildiğini de söyleyen Kurak, bu sektöre yön veren ülkelerin Amerika ve Japonya olduğunu belirtti.
ÇİN VE HİNDİSTAN'DA E-TİCERET GİDEREK ARTIYOR
Gelecekte Çin ve Hindistan'ın da bu ülkeler arasında yer alacağını ifade eden Kurak, en popüler ürün kategorilerinin ise sırasıyla "medya ürünleri", "giyim" ve "elektronik"ten oluştuğunu belirtti. En fazla tercih edilen ödeme aracının kredi kartları olduğunu da sözlerine ekleyen Kurak, mobil ödeme sistemlerinin de yaygınlık kazanmakta olduğunun altını çizdi.
TÜRKİYE'DE E-TİCARET İŞLEM HACMİ 10 MİLYON TL'Yİ GEÇTİ
Türkiye'deki e-ticaret potansiyelini ortaya çıkarmak için güven problemini aşmak gerekiyor!
Nur Öztin Kurak'ın ardından söz alan Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Pelin Kabalak ise, Türkiye'deki e-ticaret pazarına ilişkin rakamları aktardı. Türkiye'deki internet kullanımının giderek arttığını belirten Kabalak, 75,7 milyon kişilik ülke nüfusunun yüzde 21'inin (15,6 milyon kişi) internet kullanıcı olduğunu ifade etti. Bu rakamların Türkiye'yi en fazla internet kullanıcısına sahip ilk 20 ülke arasında soktuğunu belirten Kabalak, 2009 yılında 66 milyon 717 bin 894 adet e-ticaret işlemi yapıldığını ve bu işlemlerden 10 milyon 292 bin TL ciro elde edildiğini de söyledi.
E-ticaret sektörüne 3 milyon internet kullanıcısı yön veriyor!
"Türkiye E-Ticaret Pazarının Bugünü ve Geleceği" isimli bir panele de ev sahipliği yapan 1. Webrazzi Gündem Toplantısı, Pelin Kabalak'ın yanı sıra GittiGidiyor Genel Müdürü Cenk Angın ve Garanti Ödeme Sistemleri Üye İş Yeri Pazarlama Direktörü Altan Taşkıran'ın da katılımıyla sektöre dair önemli konuların tartışılmasına olanak sağladı. E-ticaret sektöründe yaşanan sorunların ve çözüm yollarının birinci ağızdan aktarıldığı panelde 26 milyon internet kullanıcısından yalnızca 3 milyonunun online alışveriş yaptığı dile getirildi. BKM'nin kendi verilerine göre ise Türkiye'deki e-ticaret siteleri sırasıyla doğrudan pazarlama (yüzde 29,42), havayolları (yüzde 13,43), diğer (yüzde 12,81), sigorta (yüzde 11,16), elektronik eşya (yüzde 9,83), seyahat (yüzde 7,80), hizmet (yüzde 6,25), giyim ve aksesuar (yüzde 5,01) ve telekomünikasyon (yüzde 4,29) alanlarında faaliyet gösteriyor."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.