27 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır29°C
  • Ankara24°C
  • İzmir25°C
  • Berlin20°C

E-REÇETE DÖNEMİ BAŞLIYOR!

Temmuzda başlayacak e-reçete uygulamasıyla sisteme giriş yapmak isteyen hekimler şifre almak zorunda kalacak.

E-reçete dönemi başlıyor!

20 Haziran 2012 Çarşamba 09:24

SGK, önümüzdeki dönemde şifreyi hekime günlük olarak kısa mesajla göndermeyi hedefliyor Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eczacı ve hastanelerde farklı olarak kullanılan provizyon, ücretlendirme ve tahakkuk işlemlerinin kurumla entegrasyonunu sağlayan MEDULA sistemini birleştirip e-reçete uygulamasına başlayacak. 1 Temmuz’dan itibaren hastanelerde reçete, artık kâğıtlara yazılmayacak; SGK yazılan bütün reçeteleri kayıt altına alacak. 

60 BİN E-REÇETE YAZILDI 

Sahte ya da hekimin bilgisi olmadan yazılan reçeteleri ortadan kaldırmayı hedefleyen e-reçete sistemini kullanacak hekimler, SGK’nın sitesinden şifrelerini alacak. Böylece şifresi olmayanların sisteme girmesine izin verilmeyecek. Uygulamayla el yazısının okunamaması nedeniyle verilen yanlış ilaçların da önüne geçileceğini ifade eden SGK Tıbbi Malzeme Sözleşme ve Ödemeleri Daire Başkanı Refik Altun, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde hekimlere SGK tarafından kısa mesajla günlük şifre gönderimine de başlanacak. Her gün değişen şifrelerle denetimi sıkılaştıracağız. Yine bilgisayarların IP numaraları alınarak hekimlerin evden ya da başka bir bilgisayardan reçete yazmasının da önüne geçeceğiz. Eskişehir ve Konya’da sistem 24 Nisan’dan itibaren pilot olarak denendi. 15 Haziran itibarıyla 60 bin reçete elektronik ortamda yazıldı ve bunun 10 bini eczaneler tarafından karşılandı.” 

UYGULAMANIN OLUMLU VE OLUMSUZ YANLARI NE?

-E-reçete sistemiyle sahte ve hekim bilgisi dışında yazılan reçetelerin önüne geçilecek.

-Şifre yalnız hekimde olduğu için yaptığı yanlışlığı yine sadece kendisi düzeltebilecek. 

-Hekim dozu yanlış yazarsa kronik hastaların sonraki ilacı alması gecikebilecek. 

350 milyon reçeteden tasarruf edilecek 

Hastane ve eczanelerin e-reçete sistemine geçmesiyle kağıt tasarrufu da yapılması hedefleniyor. Yılda 350 milyon reçete yazıldığını dile getiren Altun, “Aile hekimleri bunun yüzde 46’sını oluşturuyor. Uygulamayla eczacıların üzerinden de yük kalkmış olacak. Eskiden eczacının SGK’ya fatura ettiği ilaçlar için doldurduğu formun bir kısmı artık hekim tarafından yapılacak” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.