22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara12°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

DTP’Lİ TUĞLUK: BÖYLE GİDERSE SÜREÇTEN ÇEKİLİRİZ

DTP'li Aysel Tuğluk, Kürt açılım sürecinin bu haliyle devam etmesi durumunda süreçten çekilebileceklerini söyledi.

DTP’li Tuğluk: Böyle giderse süreçten çekiliriz

01 Eylül 2009 Salı 13:19

DTP'li Aysel Tuğluk, Kürt açılım sürecinin bu haliyle devam etmesi durumunda süreçten çekilebileceklerini söyledi. Bakan Atalay'ın açıklamalarının hayal kırıklığı yarattığını belirten Tuğluk'a göre, Öcalan da çözümün parçası olmalı.

 DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kürt açılımıyla ilgili açıklamalarının umut kırıcı olduğunu söyledi.

Hükümetten düzeltme beklediklerini belirten Tuğluk, şöyle konuştu: “Süreç bu şekli ile giderse DTP olarak bunun içinde olmayız, çekilebiliriz. İçişleri Bakanı umut kırıcı bir açıklama yaptı. Bir güven sorunu vardı, bu açıklamayla kaygılar daha da arttı. Bizde hayal kırıklığı yarattı. AK Parti’nin tekrar bir güven tazelemesi lazım. Kim geri adım atarsa kaybeder. AKP geri adım atarsa kaybeder. Ama AKP bunu düzeltebilir.”

ÖCALAN DA SÜRECE KATILMALI

Aysel Tuğluk, PKK ve Abdullah Öcalan'ın da sürece katılması gerektiğini savundu.

Tuğluk, “Bir daha çatışma süreci başlarsa yazık olur, daha şiddetli geçer. Öcalan ve PKK bu çözümün bir parçası haline getirilmeli, cesur adımlar atılmalı. Bu bir realitedir, görmezden gelinemez. Sadece DTP'nin gücü bu sorunu çözmeye yetmez. Bu yapı bir kitle gücü olarak algılanmalı. En akılcı, en kısa yol, Öcalan'ı bu sürece katmaktır. 30 yıllık politikalar PKK'yı büyüttü, sorunlar büyüdü” dedi.

KÜRTÇE ANAYASA'DA YER ALMALI

MHP ve CHP'yi politikalarından dolayı eleştiren Aysel Tuğluk, ülkenin birliği ve bütünlüğü ile bir sorunlarının olmadığını vurguladı.

Diyarbakır Milletvekili Tuğluk, şunları söyledi: “Bu ülkenin üniter yapısı ile tek ülke, tek bayrak ve resmi dilin Türkçe olmasıyla bir sorunumuz yok. Eski köy isimlerinin geri verilmesi, TRT-6, cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın serbest bırakılması, İmralının F tipi olması, Kürdoloji Enstitüsü gibi adımlar önemli. Ama tatmin edici değil. Zamanında atılsaydı, önemli olurdu. Biz evrensel standartlarda halkın haklarını istiyoruz. Kürt dilinin, halkın haklarının anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.