25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara-1°C
  • İzmir7°C
  • Berlin11°C

DTP'DE KONGRE HEYECANI BAŞLADI!

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 3. Olağanüstü Büyük Kongresi, çalışmalarına başladı.

DTP'de kongre heyecanı başladı!

04 Ekim 2009 Pazar 12:15

Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'ndaki kongrede, Divan Başkanlığına DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik seçildi.

İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede, saygı duruşunda bulunuldu.

"Eşitlik ve Özgürlük için Demokratik Çözüm" sloganıyla yapılan kongrenin gerçekleştirildiği salonda kürsünün arkasına, parti flaması ve Türk bayrağı asıldı.

Salonda, "Demokratik Türkiye için Demokratik Özerklik", "Yol Haritası İstiyoruz", "İçi Boş Açılımlara Son", "Çözüm Operasyonlarda Değil, Diyalog ve Barışta" yazılı pankartlar dikkati çekti.

Kürtçe türkülerin çalındığı salonda bulunanlar, sık sık Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı.

Bu arada, yüzleri kapalı bazı kişiler, delegelerin bulunduğu bölümde Abdullah Öcalan posterleri açtı. Salondakiler bu sırada Öcalan lehine Kürtçe slogan attı. Aynı kişiler, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk salona girdikten sonra sahneye çıkarak, tekrar poster açtı.

Kongre sunucusu, "sahne sağlam olmadığı için tehlike yaratabileceği" gerekçesiyle bu kişilerin sahneden inmelerini istedi. Bu kişiler daha sonra kongrenin yapıldığı salondan çıkarıldı.

Kongrede, 993 delege genel başkan ve partinin yetkili organları için oy kullanacak.

Mevcut Genel Başkan Ahmet Türk'ün tek genel başkan adayı olması beklenen kongrede, bazı tüzük değişiklikleri de yapılacak.

DTP'nin Temmuz ayında gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısında, "gelişen siyasal sürecin önemi nedeniyle bu sürece yanıt verebilecek örgütsel bir yapının çıkarılması" değerlendirmesi yapılarak olağanüstü kongre kararı alınmıştı.

DTP'ye yönelik tavrı eleştirdi

Son dönemde DTP'ye yönelik tavrı da eleştiren Türk, 14 Nisan'dan bu yana çok sayıda parti yöneticisinin tutuklandığını ifade etti.

Türk, "Halkımızın ve demokratik kamuoyunun Kürt sorununun barışçıl çözümü ve akan kanın durması noktasında partimizden beklentisi büyüktür. Bu durum son kamuoyu yoklamalarında da bariz bir şekilde ortaya çıkmıştır. Türkiye kamuoyunun partimize yönelik giderek yükselen güveni ve inancı, DTP'nin sorumluluğunu daha da artırmaktadır" dedi.

"Herkes şundan emin olmalı ki DTP çözüm ısrarından, barışa olan inancı ve kararlılığından asla vazgeçmeyecektir" diyen Türk, "Sürecin barışçıl bir noktaya evrilebilmesi için yoğun bir mücadele içerisinde olacağız. Bu mücadelede rotamız barış, kılavuzumuz demokratik siyaset olacaktır" diye konuştu.

Kürtlerin, Türkiye'nin önemli bir demokrasi gücü ve dinamiği olduğunu belirten Türk, "Şu iyi görülmelidir ki; Kürtlerin yürüttüğü toplumsal demokratik muhalefet, ülkemizi kaçınılmaz olan bir değişim ve dönüşüm sürecine taşımıştır. Eğer Kürt sorunu çözülürse, bu, Türkiye'nin demokratikleşme, adalet-eşitlik, sosyal refah ve kalkınma alanlarında karşılaştığı sorunların da çözümünü hızlandıracaktır" diye konuştu.

Taleplerinin, bir halkın demokratik uygarlık çağında karşılanması gereken en insani istemler olduğunu savunan Türk, "Bu taleplerin karşılanması Türkiye'nin demokratik üniter yapısını ve çoğulcu dokusunu güçlendirecektir. Evet, Kürtler demokratik haklarına kavuştukça Türkiye dönüşecek, Türkiye dönüştükçe de demokratik ilerleme derinleşecek ve hız kazanacaktır. Bu nedenle diyoruz ki demokratik siyaset kanallarını Kürtlere kapatmayın. DTP üzerindeki baskılara son verin, tutuklu arkadaşlarımızı biran önce serbest bırakın" dedi.

"Eşitlikçi çözüm"

Ahmet Türk, "Kürt sorunun, demokratik ve sağlam temellere oturan adil ve eşitlikçi bir çözüme kavuşturulmasının, Türkiye'nin demokratik değişim ve dönüşümünün önünün açılması için acil ihtiyaç olduğunu" ileri sürdü.

Türkiye'nin demokratikleşmede ilerleyememesinin temel nedeninin "Kürt sorunu" olduğunu iddia eden Türk, "İşsizlikten yoksulluğa, yolsuzluktan ekonomik krize, sosyal patlamalardan toplumsal cinnetlere varıncaya kadar yaşanan iç-siyasi-toplumsal gerilimlerin kaynağında Kürt sorununun yansımaları olan politikalar yatmaktadır. Eğer bugün çeteler Türkiye'yi esir almış, Ergenekonlar devleti ele geçirmeyi hedefleyen bir güce erişmişse, bunun altında yatan Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür" diye konuştu.

"Türkiye'nin, küresel dünyanın bir parçası olmak istiyorsa kendisini çağdaş demokratik değerlere göre yeniden dizayn etmek zorunda olduğunu" ifade eden Türk, "Günümüz dünyasında ihtilafların yegane çözümü barış ve diyalogdur. Savaş ve çatışmalar dönemi kapanmak zorundadır. Küresel oyun planlarının içinde bir aktör olarak yer almak amacıyla Ortadoğu'da barışçıl bir rol oynamaya çalışan Türkiye'nin, kendi iç sorunlarını geleneksel çatışmacı çizgiyle aşabilmesi olanaklı değildir" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.