24 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir24°C
  • Berlin4°C

DTK SORUŞTURMASI: DÖRT İLDE 70’İ AŞKIN KİŞİYE GÖZALTI

DTK soruşturması kapsamında Diyarbakır merkezli dört ilde yapılan ev baskınlarında aralarında ÖHD Eş Genel Başkanı Avukat Bünyamin Şeker’in bulunduğu çok sayıda avukat gözaltına alındı.

DTK soruşturması: Dört ilde 70’i aşkın kişiye gözaltı

20 Kasım 2020 Cuma 11:09

Avukatların yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasetçiler, gazeteciler ve doktorlar da gözaltında. Gözaltına alınanların sayısının ise 70’in üzerinde olduğu öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli operasyon kapsamında dört ilde çok sayıda eve baskın düzenlendi.

Aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker’in de bulunduğu 19 avukatın gözaltına alındığı bildirildi.

Baskınlarda evlerde bulunan bilgisayar, kitap ve birçok dijital materyale el konulduğu belirtildi.

ÖHD Genel Merkezi, gözaltı operasyonuna ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Diyarbakır’da bu sabah aralarında derneğimiz Eş Genel Başkanı Av.Bünyamin Şeker’in derneğimiz yöneticisi ve üyelerinin de bulunduğu 15’ten fazla meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Savunmaya yönelik saldırılara karşı dimdik duracak özgürlükçü savunmanlıktan asla vazgeçmeyeceğiz.
 

Derneğimiz eş başkanı, üyelerimiz ve meslektaşlarımızın sabaha karşı yapılan baskınlar ile gözaltına alınması savunmaya yönelik baskıların artarak devam ettiğinin yeni bir örneği! Avukatlık pratiğimiz, mesleğimiz yargılanamaz!

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu sabah saat 5 sıralarında en az 15 meslektaşımız evleri aranarak gözaltına alındı. Meslektaşlarımız DTK’daki bazı belgelerde ismi geçtiği iddiasıyla gözaltına alınmıştır” açıklaması yaptı.

Gözaltına alınan avukatların isimleri şöyle:

Diyarbakır’da gözaltına alınan sadece avukatların isimleri pic.twitter.com/Uu67HXmPpc

— Ferit ASLAN (@aslanferit21) November 20, 2020

Gözaltılar avukatlarla sınırlı değil

Bu arada Mezopotamya Ajansı, avukatların yanı sıra gözaltına alınanlar arasında sivil toplum örgütü temsilcileri ile siyasetçilerin de gözaltına alındığını duyurdu:

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) yöneticisi Diyar Dilek Özer, TUHAD-FED üyesi Leyla Ayaz, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, DİVES üyesi Süleyman Okur, Bağlar Belediye Meclis üyesi Panayır Çelik, eski HDP Diyarbakır il yöneticisi İlhami Yürek, ihraç edilen SES üyesi Ümit Çetinkaya, HABER-SEN üyesi Mehmet Kaçar.

Habere göre “Örgüt yanlısı oluşumları organize etmekle” suçlanan gözaltına alınan isimler, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldü.

JinNews de ajansın Kürtçe servis editörü ve yazar Roza Metina’nın, sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındığını duyurdu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü DTK soruşturması kapsamında gözaltına alındığı belirtilen Metina’nın da İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü kaydedildi.

En az 72 kişi gözaltında

Anadolu Ajansı ise 101 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını ve Diyarbakır, İzmir, İstanbul ve Adıyaman’da bu kapsamda operasyon düzenlendiğini duyurdu.

Şu ana kadar 72 kişinin gözaltına alındığı bildirilirken, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

DTK’ye dönük soruşturma

DTK’ye yönelik, 9 Ekim 2018’deki bir baskın sırasında elde edilen bilgi ve belgeler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturmada 26 Haziran 2020 tarihinde gözaltına alınan 45 kişiden 23’ü “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmış, 22 kişi ise serbest bırakılmıştı.

Görevden alınan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir de aynı soruşturmada Temmuz ayında gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Tutuklananlar arasında bulunan Barış Annesi Makbule Özbek, rahatsızlığı nedeniyle Eylül ayında tahliye edilmişti.

Yine aynı gün polislerce baskın düzenlenen DTK’nin Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Diclekent’teki binasının kapısı mühürlenmişti.

Haziran ayından bu yana soruşturma kapsamında farklı tarihlerde ev baskınları düzenlenmiş, aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alınmıştı. (Karınca)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.