23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara10°C
  • İzmir19°C
  • Berlin3°C

DOMUZ GRİBİ 'ÇOK GİZLİ'

Dünyaya korku salan domuz gribine çare olması amacıyla aşı denemelerine başlanırken, aşıyla ilgili şüpheler her geçen gün büyüyor.

Domuz gribi 'çok gizli'

18 Ağustos 2009 Salı 11:27

İngiltere'de kamu sağlığını korumakla görevli kurum olan Sağlık Konuma Ajansı tarafından üst düzey nörologlara göndedirilen gizli mektup Mail on Sunday tarafından ele geçirildi.

Gizli mektupta, yeni domuz gribi aşısının ölümcül bir sinir hastalığıyla bağlantısından söz ediliyor. Bu durum, çocuklar dahil olmak üzere milyonlarca kişinin aşılanması öncesinde böyle önemli bir bilginin kamuoyula neden paylaşılmadığı sorularını gündeme getiriyor.

Yaklaşık 600 nörologa gönderilen mektupta, uzmanlar Guillain-Barre Sendromu (GBS) adı verilen bir zihinsel hastalığın aşıyla tetiklenebileceği belirtilerek, bu hastalıkta bir artışa karşı alarm durumunda olmalarının gerektiği konusunda uyarılıyor.

29 Temmuz tarihli gizli mektup, aşının ciddi komplikasyonlara yol açabileceği konusunda üst düzey makamların da şüphe içinde olduklarını ortaya koyuyor.

ABD'DEKİ 1976 FELAKETİ HATIRLATILDI

Mektupta 1976'da ABD'de benzer bir domuz giribi aşısının kullanılmasına atıfta bulunuluyor.

Bu aşının kullanılmasının sonucunda aşı nedeniyle ölenlerin sayısı domuz gribinden ölenlerin sayısını geçmişti. 500 GBS vakası tespit edilmişti. Aşının GBS'ye yakalanma riskini sekiz kat artırdığı ortaya çıkmış, aşı sadece altı hafta sonra geri çekilmişti. ABD hükümeti aşıdan etkilenenlere milyonlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

İngiltere'de yeni domuz gribi aşısının yeterince test edilmediği ve bilhassa çocuklar üzerindeki etkilerinin bilinmediği malum. Buna rağmen aşı ilaç şirketleri tarafından geliştiriliyor ve ekimde başlaması planlanan ilk aşamada yaklaşık 13 milyon kişinin aşılanması planlanıyor. Aşılamada öncelik, zaten sağlık sorunu bulunan 6 aylık ile 65 yaş arasındaki herkese, hamile kadınlara ve sağlık uzmanlarına verilecek.

Britanya Nörologlar Birliği'nin bir bölümü olan Britanya Nörolojik İzleme Birimi'den (BNSU) aşılamanın başlamasıyla birlikte GBS vakalarını yakından gözlemesi talimatı verildi. Adı açıklanmayan üst düzey bir nörolog, "GBS riski nedeniyle o aşıyı yaptırmam" açıklamasında bulundu.

ABD'de '1976 felaketi' olarak bilinen olayın tekrarlanmasından korkuluyor. 1976'da aşı 25 kişinin ölümüne yol açarak, virüsün kendisinden daha fazla zarar vermişti. Şimdi aşının çok geniş kapsamda uygulanacağı düşünüldüğünde, tehlikenin daha büyük olduğuna dikkat çekiliyor.

Dönemin Başkanı Gerald Ford, uzmanların o zamanki domuz gribini, 1918-1919'da ABD'de yarım milyon, dünya genelinde ise 20 milyon insanın ölümüne yol açan virüse benzediğine inanması üzerine aşıya izin vermişti.

Birkaç gün içinde aşılanan kişilerden GBS semptomu rapor edilmeye başlandı ve 25 kişi hastalığın yol açtığı felcin sonucunda solunum yetmezliğinden hayatını kaybetmişti. Aynı süre içinde sadece bir kişi domuz gribinden yaşamını yitirdi. Vakalar kesinleşince aşı geri çekildi.

Şimdi gönderilen mektupta uzmanların bu tür vakalara karşı tetikte olmalarının istenmesi, milyonlarca insana verilmesi planlanan yeni aşıya kesin olarak güven duyulmadığını ve 1976'daki olayın tekrarlanmasından korkulduğunu gözler önüne seriyor.

SİNİRLERE SALDIRIP ÖLDÜRÜYOR

GBS hastalığı sinirlere saldırarak, sinirlerin kaslara etkin bir şekilde sinyal iletmesini engelliyor. Kısmi felce yol açan hastalık çoğunlukla elleri ve ayakları etkiliyor. Daha ileri vakalarda hastanın solunum cihazına bağlanması gerekiyor ve hastalık ölümcül olabiliyor.

Mektubun basına sızması ve şüphelerin ortaya çıkmasının ardından resmi makamların nasıl bir tepki vereceği merak konusu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.