DOKUNULMAZLIKLAR İÇİN SON KARAR BUGÜN
Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin akıbeti bugün belli oluyor.
20 Mayıs 2016 Cuma 01:44
Salı günü yapılan ilk turda, teklifin Meclis’te görüşülmesi 348, 1’inci maddesi 350, ikinci maddesi ise 357 oyla kabul edilmişti. Sonuçlar, dokunulmazlıkların kaldırılmasının referanduma götürülme ihtimalini güçlendirmişti.
Neden referandum?
Anayasa uyarınca değişiklik teklifleri TBMM’de iki tur görüşülüyor. Kabul için 550 vekilden en az 330’unun ‘Evet’ oyu vermesi gerekiyor. Referandumsuz anayasa değişikliği ise en az 367 ‘Evet’ oyu gerektiriyor. Bugünkü oy dağılımı da salı günkü gibi olursa teklif, referanduma götürülecek ve son sözü halk söyleyecek.
Meclis’te sandalye dağılımı şöyle: AKP 317, CHP 133, HDP 59, MHP 40, bağımsız 1.
Teklifte ne var?
Bugün oylanacak teklif AKP’li milletvekillerinin imzalarıyla Meclis’e sunulmuştu. Teklif çoğu HDP’li 138 milletvekili hakkında 667 adet fezleke üzerinden dokunulmazlıkların bir anayasa değişikliğiyle kaldırılmasını hedefliyor.
Değişiklik, Anayasa’nın vekiller için öngördüğü dokunulmazlığı hükme bağlayan 83’üncü maddedeki ‘koruma’yı, dokunulmazlığı kaldırılan vekilin TBMM’de kendini savunma ve AYM’ye başvuru yapma hakkı tanıyan hükmü (md. 85), yani AYM denetimini ortadan kaldırıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki boyuta dönüşebilir” sözleri dikkate alındığında, iki partinin firesiz oyları 357’ye ulaşıyor. Buna karşılık AKP’nin fire verip vermeyeceği de merak konusu.
AKP ve MHP’li vekillerin blok olarak ‘oybirliği’ yapması durumunda CHP’den yalnızca 10 vekilin ‘Evet’ demesi, referandumsuz anayasa değişikliği için yeterli olacak.
CHP Genel Başkanı “AKP’nin dokunulmazlık teklifi Anayasa’ya aykırı ama ‘Evet’ diyeceğiz” demişti. Buna karşılık ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan CHP’li vekiller de vardı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.