15 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara20°C
  • İzmir26°C
  • Berlin28°C

'DOĞULU YAZARLAR GÖZÜYLE İSTANBUL' KİTABI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından yayımlanan ''Doğulu Yazarlar Gözüyle İstanbul'' adlı kitap tanıtıldı.

'Doğulu Yazarlar Gözüyle İstanbul' kitabı

15 Ağustos 2009 Cumartesi 13:07

The Point Otel'deki tanıtımda konuşan Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, kitabın, İslam dünyasının entelektüel hayatında ağırlığı olan isimlerin bu şehre sevdalarını dillendirdikleri yazılardan oluştuğunu söyledi.

Eserde yazarların kişisel deneyimlerinden, İstanbul'u yaşamışlıklarından yola çıkarak okuyucuyu farklı bir İstanbul'un sokaklarında gezdirdiklerini ifade eden Bayhan, ''Yazarlar kimi zaman hayattan dem vuruyor, kimi zaman imgenin gölgesine sığınıyor'' dedi.

Kültür A.Ş Yayınları'nın araştırma serisinden çıkan kitabın, daha önce çıkan ''Batılı Gezginlerin Gözüyle İstanbul'' serisinin devamı niteliğini taşıdığını ifade eden Bayhan, bundan sonra da ''Başkonsolosların Gözüyle İstanbul'' adını taşıyacak bir kitap çalışmaları olacağını anlattı.

Bayhan, çağdaş doğulu gazeteci, şair ve yazarların gözünden İstanbul'u göstermek için hazırlanmış kitapta, Hoda Barakat, Jamal Manjoub, Adonis gibi önemli kalemlerin İstanbul hakkındaki yorumlarının yer aldığını kaydetti.

İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan kitabın zengin görsel malzemeyle de desteklendiğini vurgulayan Bayhan, şair Abir Zaki'nin sözlerine, Napolyon'un, ''Dünya tek bir devlet olsa, başkenti İstanbul olurdu'' cümlesiyle başladığını ifade etti.

Zaki'nin, İstanbul'u ''kaderin ve zıtlıkların şehri'' olarak tanımladığını belirten Bayhan, şair Adonis'in ise ''Geçmiş başkentler vardır. Hem geçmişte hem de bugün başkent olan şehirler vardır. Ama İstanbul geleceğin başkenti olmayı hak eden bir şehirdir'' sözlerini ifade ettiğini aktardı.

Tanıtıma, kitabın yazarlarından, öyküleri yakın zamanda Türkçe olarak da yayınlanacak İngiltere Kraliyet Edebiyat Topluluğu üyesi Aamer Hussein, şair-yazar avukat Muhammed Sıddık Mahmoud ve Arap edebiyatının önemli isimlerinden Lübnan asıllı Hoda Barakat da katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.