DOĞU ERGİL: TÜRKİYE KÜRT BİRLİĞİNDEN MEMNUN DEĞİL
Doğu Ergil, Peşmergenin Türkiye sınırında coşku ile karşılanmasına ilişkin, “Türkiye bundan memnun değil” dedi
29 Ekim 2014 Çarşamba 14:55
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, Peşmergenin Türkiye sınırında coşku ile karşılanmasına ilişkin, “Türkiye bundan memnun değil, çünkü kendisine bir ayrılık talebi olarak döneceğine inanıyor” dedi.
Rudaw’a konuşan Prof. Dr. Doğu Ergil, Silopi, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe yolu boyunca halkın sokağa çıkıp Peşmergeyi karşılamasını, “Siyasi farklılıklara rağmen bir Kürt dayanışması gerçekleştirildi” şeklinde yorumladı.
Ergil, Peşmergenin Kobani’ye geçişi ile Kürtler arasında oluşan “Birliğin” devamının Irak ve Suriye’deki gelişmelere bağlı olduğunun altını çizdi.
Ergil, Kobani’ye desteğin Türkiye sınırları dışında bir Kürt topluluktan yapılmasını “Kürtler, Kobani savunmasını kendi başlarına yaptıkları ve yapmak istedikleri” anlamına geldiğini ifade etti.
Türkiye yönetiminin bir Kürt birliğinden memnun olmadığının altını çizen Ergil, şunları söyledi:
“Kürtler arasında giderek belirginleşen bir Kürt birliğinin eninde sonunda Türkiye’ye bir ayrılık talebi olarak döneceği inancı var. Bu nedenle Türkiye buna sıcak bakmıyor. Türkiye kendi sınırları dışında bir özerk Kürt yönetiminin olmasını da istemiyor. Oluşacak bir oluşumun da Türkiye’nin güdümünde ya da kendisine yakın hissettiği, müttefik olarak gördüğü Erbil’in etkisinde olmasını istiyor.”
Kürdistan Bölgesi’ne yönelik Erbil saldırıları sırasında, Türkiye’nin rehinelerden dolayı yardım etmediğini, oluşan boşluğu Tahran’ın doldurduğunu belirten Ergil, “Erbil, artık Ankara’dan çok Tahran’ın zor durumda kendisine yardım edecek bir güç olarak görüyor” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.