04 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara15°C
  • İzmir17°C
  • Berlin20°C

DİYARBAKIR TALEPLERİNİ HAZIRLADI BİLE

Diyarbakır’da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı “Neden Yeni Bir Anayasa” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Diyarbakır taleplerini hazırladı bile

30 Ocak 2011 Pazar 13:37

Diyarbakır’da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı “Neden Yeni Bir Anayasa” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Diyarbakır’da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı “Neden Yeni Bir Anayasa” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Aralarında Mazlum-Der, İHD, Tuhad- Der, Dives, Diyarbakır Barosu ve SES’in de olduğu sivil toplum kuruluşları tarafından TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilere gönderilecek sonuç bildirgesinde yeni anasaya şöyle tanımlandı:

İşte o maddeler

1- Yeni anayasada insan ve insan onuru esas alınmalıdır. Tüm dezavantajlı gruplara yapılacak pozitif destek anayasada güvence altına alınmalıdır.

2- Devlet tarafsız ve ideolojisiz olmalıdır. Devlet, farklılıkları değiştirip dönüştüren değil, tüm ideolojiler, inançlar ve değerler karşısında yansız bunlara karşı eşit mesafede duran bir niteliğe sahip olmalıdır.

3- Anayasada hiçbir hükme kutsiyet atfedilmemeli, değiş(tiril)emez veya değişmesi teklif edilemez hükmü olmamalıdır.

4- Hiçbir ırka vurgu yapmayan, Türklük ile Kürtlük ve diğer etnik kimlikler arasında ayrımcılığı esas almayan bir anayasal vatandaşlık tanımı olmalıdır.

5- Her bireyin hiçbir şarta bağlı olmaksızın eğitim hakkına sahip olduğu belirtilmeli, ayrımcılığı besleyen beyanlar kaldırılmalı, anadilde eğitim talep eden tüm etnik kimlikler için devlet tarafından parasız olarak sağlanmalıdır.

6- Herkes için din ve vicdan özgürlüğü sağlanmalıdır. Bireylerin bir dine inanma veya inanmama özgürlüğü korunmalı grupların kendilerinin belirlediği din ve inanışlara yaşama ve bunları yayma hakları güvenceye bağlanmalıdır.

7- Askerin bürokrasinin ve yargının seçilmişler üzerindeki vesayetine son verilmeli, halk iradesinin hakimiyeti sağlanmalıdır. MGK kaldırılmalı Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı ve ona karşı sorumlu hale getirilerek üst düzey askeri personel ile yüksek yargı mensuplarının seçiminde seçilmişlerin yetkileri arttırılmalıdır.

8- Kuvvetler ayrılığı belirgin olmalı, kararlarında devleti değil, adaleti esas almalı, bağımsız ve tarafsız olmalıdır.

9- Yasama, yürütme ve yargı organları dahil olmak üzere halk adına görev yürüten herkesin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamıdışındaki tüm eylem ve faaliyetleri için dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır.

10- Tüm kurum ve kuruluşların işlemlerine karşı etkin bir yargı denetimi oluşturulmalı devletin tüm kuruluşları hesap verebilmelidir.

11- İdeolojik ve milli gerekçelerle siyasi partilerin faaliyetleri sınırlandırılmamalı siyasi partiler kapatılmamalıdır.

12- Devletin aşırı merkeziyetçi bürokratik yapısı küçültülmeli, atanmışların ve merkezi yönetimin seçilmiş yerel idareler üzerinden vesayetine son verilmelidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.