22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır11°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

DİYARBAKIR BAROSU: ASKERİ YARGI KALDIRILSIN

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, askeri yargının ya tamamen kaldırılması ya da salt askeri disiplin suçları ve asker kişilerle sınırlanması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu: Askeri yargı kaldırılsın

07 Eylül 2009 Pazartesi 13:12

Adli yılın açılışı nedeniyle açıklama yapan Aktar, yeni adli yıla ağır hukuk, yargı, demokrasi sorunlarıyla girildiğini savundu. Sorunların, yargının kendi içinde bölünmesine, zayıflamasına ve dış müdahalelere açık hale gelmesine yol açtığını belirten Aktar, adli yargı içerisinde 'askeri yargı'nın var olmasının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesine gölge düşürdüğünü savundu.

Sivil toplum, çağdaş devlet ve hukuk anlayışıyla bağdaşmayan bu durumun giderilmesi gerektiğini vurgulayan Aktar, "Bu yıl yapılan değişikliğin anayasal düzeyde gerçekleşmesi gerekir. Askeri yargı ya tamamen kaldırılmalı ya da askeri yargının yetkisini salt askeri disiplin suçları ve asker kişilerle sınırlamak gerekir." dedi.

Hazırlanan yargı reformu taslağının tartışmaya açılması gerektiğini de dile getiren Aktar, şöyle konuştu: "Yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının güvence altına alınarak süreklileşmesini sağlayacak kurumsal önlemler alınmalı. Mevcut HSYK yapısının değiştirilmesi, yürütmenin yargı üzerindeki denetiminin kaldırılması, yargının yürütmenin bir görev alanı şeklinde örgütlenmesinin terk edilerek güçler ayrılığı ilkesine uygun yeniden yapılandırılması gerekir."

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olarak 15-18 yaş arasındaki çocukların özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasının kendilerini kaygılandırdığını da ifade eden Aktar, değişikliğin geri alınmasını talep etti.

Kürt sorununun şiddet dışı demokratik yöntemlerle çözümü konusunda oluşan iyimser havanın sonuç alınıncaya kadar sürmesini isteyen Diyarbakır Baro Başkanı Aktar, muhalefetin tepkisinin de anlaşılmaz olduğunu kaydetti.

Aktar, anayasanın değiştirilerek, üzerinde toplumsal mutabakatın sağlanan bir demokratik ve sivil anayasa yapılmasını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.