28 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara18°C
  • İzmir20°C
  • Berlin19°C

DİYABETLİLERE ENDOKRİNOLOG ŞARTI GELİYOR

Düzenleme hayata geçerse bugüne kadar ilaçlarını tüm hekimlere yazdırabilen diyabet hastaları artık endokrinolog arayacak.

Diyabetlilere endokrinolog şartı geliyor

07 Mart 2010 Pazar 16:50

Diyabet hastalarının bazı ilaçlarını sadece endokrinologlar yazabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu düzenlemeyi de içeren Sağlık Uygulama Tebliği Taslağı'nın teknik çalışmalarını tamamladı. Düzenleme hayata geçerse bugüne kadar ilaçlarını tüm hekimlere yazdırabilen diyabet hastaları artık endokrinolog arayacak. 

Diyabet hastasını yakından ilgilendiren düzenlemeye göre, insülin, metmorfin gibi etkenleri içeren ilaçları tüm hekimler reçete edebilecek.

Ama analog insülin adı verilen etken maddeleri içeren ilaçları ise sadece endokrinoloji uzmanı olan doktorların yazdığı reçeteyle alabilecekler.

Ama tıbbi verilere göre, Türkiye'de toplam 3 buçuk milyon diyabet hastası; sadece üç büyük ilde 244 uzmanlık alanı endokrinoloji olan doktor var.

Ankara'da 128, İstanbul'da 84, İzmir'de 32 endokrinolog görev yapıyor. Aralarında Kırklareli, Muş, Hakkari, Osmaniye, Yalova gibi illerin bulunduğu 39 ilde ise bu uzmanlık alanında doktor yok.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.