04 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara14°C
  • İzmir21°C
  • Berlin15°C

DİYABET TEDAVİSİNDE YENİ UMUT IŞIĞI

Dünya Sağlık Örgütü dünyada en az 180 milyon kişinin şeker hastası olduğunu tahmin ediyor.

Diyabet tedavisinde yeni umut ışığı

14 Aralık 2009 Pazartesi 12:42

Dünya Sağlık Örgütü dünyada en az 180 milyon kişinin şeker hastası olduğunu tahmin ediyor. Bu hastaların yüzde 90'ı Tip-2 diyabetle yaşıyor. Yani vücutları insülini etkili bir şekilde kullanamıyor. Araştırmacılar son yıllarda yağ hücrelerinden oluşan bir hormon üzerinde deneyler yapıyor. Bu hormonun adı adiponektin ve diyabet riskini azalttığı biliniyor. Bilimadamları adiponektinin diyabeti tedavi etmesini umuyor.

VOA'nın haberine göre, şeker hastalığını aşırı yağlı ve şekerli gıdalara ya da egzersiz yapmamaya bağlayabilirsiniz. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada milyonlarca kişi kilo alıyor ve şişmanladıkça şeker hastalığına yakalanma riski artıyor.

Aşırı şişmanlık spor yapmamak ikinci tip diyabete yol açan nedenler arasında. Dünya Sağlık Örgütü 2030 yılına kadar 330 ile 360 milyon kişiye şeker hastalığı teşhisi konacağını tahmin ediyor.

Doktorlar hastalarına yıllardır diyet ve egzersiz tavsiye ediyor. Ancak araştırmacılar yağ üreten bir hormonun şekere çare olabileceğini düşünüyor.

Rob van Dam Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi'nden:

“Vücuttakı yağın hiçbir yararı olmadığını düşünürdük. Ancak bu yağı üreten adiponektin hormonu çok önemli.”

Bilimadamları adiponektinin varlığını bir süredir biliyor. Van Dam ve çalışma arkadaşları yaklaşık 14 bin hastanın hormon düzeyine bakıp önemli bir sonuca vardı. Nedenini tam bilmeseler de ikinci tip diyabet riski düşük hastalarda adiponektin seviyesi yüksek:

“Hormonun karaciğer ve kaslar üzerinde olumlu etkisi var. İnsülin hassasiyetini arttırıyor ve şişkinliği önlüyor.”

Van Dam adinopektinle şeker hastalığı riskinin düşük olması arasındaki bağın kesin olduğunu ve cinsiyet ya da ırka göre değişmediğini söylüyor. Bu durum hormonun tedavi amacıyla kullanılma umudunu arttırıyor:

“Bu ilginç bir bulgu çünkü bazı etnik gruplarda ikinci tip diyabetin görülme riski daha fazla.”

Araştırmanın ayrıntılarını Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde bulabilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.