22 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara9°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

DIŞ BASINDA TÜRKİYE ERMENİSTAN MAÇI

Futbol takımlarının karşılaşmasından daha çok diplomatik önemi ile dünyanın izlediği maç için yorumlar...

Dış Basında Türkiye Ermenistan Maçı

15 Ekim 2009 Perşembe 13:51

FRANSIZ BASINI

Le Figaro, "Barışma Maçı" başlığıyla verdiği haberde, "grupta iddiası kalmayan iki takım arasındaki maçın, Zürih kentinde atılan imzalardan sonra diplomasi açısından daha fazla ön plana çıktığı" yorumunu yaptı.

Güvenlik önlemlerinin yoğunluğuna dikkati çeken gazete, maçın olaysız bir biçimde sona erdiğini belirtti.

Liberation gazetesi de "Futbol Diplomasisi" başlığıyla verdiği haberde, "maçın iki ülke için siyasi açıdan daha fazla önem taşıdığı" yorumunu yaptı.

İNGİLİZ BASINI

İngiliz The Independent gazetesi ise dün akşam oynanan Türkiye-Ermenistan futbol maçını, "Tarih yazıldı: Eski düşmanlar futbol maçında bir araya geldi" başlığıyla duyurdu.

Maçı Bursa'da izleyen gazete muhabirinin kaleme aldığı haberde, "futbol maçının öncesinde Türkiye ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının sıcak el sıkışmalarına ve maçı birlikte izlemelerine" dikkat çekildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz" sözlerine de yer verdi.

AZERİ BASINI

Azerbaycan basını Serj Sarjkisyan’ın Türkiye gezisini beklenenden daha temkinli karşıladı. Konuyla ilgili haberler, yorum ve analiz yazıları ile beraber verildi. Haberlerde Azerbaycan'da gerçekleşen Türkiye karşıtı protestolara da değinildi.

DAVUTOĞLU’NUN ZİYARETİ DE GERGİNLİĞİ KALDIRMAZ

Echo’ gazetesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önümüzdeki hafta yapacağı Bakü ziyaretinin, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerindeki gerginliği ortadan kaldırmayacağını yazdı. Gazeteye göre, son gelişmeler analiz eden her bir Azeri politikacı Türkiye-Ermenistan açılımlarının Türkiye yöneticilerinin açıklamaları ile çelişkili olduğunu anlıyor. Bu yüzden Davutoğlu’nun Azerbaycan Parlamentosu’nda yapacağı konuşmanın realiteye dayandığını Bakü’ye anlatmak ve inandırmak çok zor olacak.

ANKARA ÇOK YANILDI

Zerkalo’ gazetesi ise konuyla ilgili yorum haberinde, “Türkiye ile tüm ekonomik projeleri durduruma, doğal gaz ihracına son verme, ‘Nabucco’ projesinden vazgeçme gibi önerilerde bulunanlar aslında Azerbaycan’ın çıkarlarına zarar veriyor. Dış politikayı gözden geçirme çalışmaları Bakü yönetimi adına çok daha akılcı bir seçim olur. AKP hükumetinin politikasını Türkiye ile özdeşleştirmek olmaz” ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan’ın hiçbir zaman Dağlık Karabağ sorununu çözüm sürecini, Ermenistan’ın Türkiye’den toprak talebinden vazgeçme koşuluna bağlamadığına da dikkat çeken gazete: “Ancak şu bir gerçek ki, Erivan’la diyaloğu başlatırken, ABD ve Batılı devletlerin Ermenistan’a Karabağ konusunda baskı yapacağını uman Ankara yönetimi çok yanıldı. Her gelişmenin bir iyi yönü var. Türkiye’nin Ermenistan açılımları sayesinden Bakü yönetimi Ankara ile ilişkileri duygusal yönlerinden arındıracak ve tamamen çıkarlara dayalı bir politka izleyecek” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE KÜSKÜN OLMA HAKKINA SAHİP DEĞİLİZ

Müsavat’ gazetesi, Bakü’de Türk yöneticilerin posterlerinin yakılması olaylarını kınayan muhalif liderlerin açıklamasını yayımladı. Açıklamada özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Azerbaycan’ın en zor günlerinde Bakü’nün yanında olan Türkiye’ye küskün olma hakkına sahip değiliz. Türkiye yöneticilerinin hatalı adımları Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını getirmemeli. Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan ve Erivan’a destek veren ülke liderlerine karşı yapılmayanı, Türklere karşı yapmak hiç doğru değildir’.

KARŞILAŞMADA YENİLEBİLİRİZ, POLİTİKADA ASLA

Ermeni basını ise Bursa'daki maçı haftasonu Zürih'te imzalanan protokol çerçevesinde değerlendirdi.

Ermenistan Parlamentosu’ndaki tek muhalif parti konumundaki “Naslediye” (Miras) partisinin grup başkanvekili Step Safarya ise,’News.am’ e-gazetesine Bursa maçını değerlendirdi: “Karşılaşmadan yenik çıkabiliriz. Ama politikadan asla! Ermenistan diplomatları bundan böyle Türkiye karşısında savunma pozisyonunda bulunacak. Protokoller Ermenistan adına çok iyi koşullar içerseydi, Erivan yönetimi bir an dahi beklemeden belgeleri parlamentoda onaylattırırdı. Türkiye yönetimi diyalog sürecini kullanarak, Ermenistan’a birçok konuda baskı uygulayacak.”

BU DİYALOG İLE BATIYA DAHA SICAK BAKACAĞIZ

“AZG” (Millet) gazetesi Türkiye ile normalleşme süreci sonunda, Ermeni toplumunda yıllardan beri süren NATO karşılığının değişeceğini yazdı. Geleneksel olarak Rusya ile sıkı ilişkilerde bulunan Ermenistan vatandaşlarının Türklerle diyalog sayesinde Batıya daha sıcak bakacağını yazan gazete, normalleşme sürecindeki en büyük engelin Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili önkoşullar olacağına dikkat çekti.

“Golos Armenii” (Ermenistan’ın Sesi) Türkiye yönetiminin Ermenistan açılımlarının Azerbaycan’da Ankara karşıtı yankı bulduğunu, Zürih’te çıkan protokol krizinin ise tüm dünyada Ermenistan’ın zaferi olarak yorumlandığını yazdı. Serj Sarkisyan’ın Türkiye’ye giderek Ankara karşısından geri adım atmadığını kanıtladığını yazan gazete, dünya kamuoyunun tepkisi ve önemli uluslararası aktörlerin tutumunun süreci etkileyeceğini, nihai olarak Türkiye’nin ‘oyunun kurallarını değiştirmesine’ izin verilemesi gerektiğini yazdı.

PROTOKOL KRİZİ DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR

'Tetr.am' ajansı ise Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın liderlik yaptığı Ermenistan Cumhuriyet Partisi Sözcüsü Eduard Şarmazanov'un Türkiye ziyareti değerlendirmesini yayımladı: “Sarkisyan ptorokollerin bir an önce onaynmasını sağlama amacıyla gitti Bursa'ya. Dün Türkiye ile Ermenistan arasındaki 'futbol diplomasisi' süreci sona erdi ve ikili ilişkiler dönemi başladı. Zürih'te gerçekleşen 'Protokol krizi Ermeni diplomasisinin doğru yolda olduğunu bir daha ortaya koydu'.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.