25 Kasım 2024
  • İstanbul2°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara-2°C
  • İzmir5°C
  • Berlin12°C

DİN ADAMLARINDAN DİYANET'E KÜRTÇE ÇAĞRISI

Diyanet-Sen tarafından Diyarbakır'da düzenlenen ve "Din adamlarının Kürt sorununa bakış çalıştayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Din adamlarından Diyanet'e Kürtçe çağrısı

25 Ekim 2010 Pazartesi 19:15

Diyanet-Sen tarafından Diyarbakır'da düzenlenen ve "Din adamlarının Kürt sorununa bakış çalıştayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı. Temel hak ve hürriyetlerin kullanımı önündeki tüm engellerin kaldırılmasını isteyen din adamlarının aldıklar 10 maddelik karar arasında Diyanet’in Kürtçe ve Türkiye’de kullanılan tüm dillerde meal, tefsir ve ilmihal çalışması yapması yönünde yapılan çağrı dikkat çekti.

Diyanet-Sen Diyarbakır şubesi tarafından düzenlenen "Din adamlarının Kürt sorununa bakış çalıştayı" sonuç bildirgesini Şube Başkanı Ömer Evsen açıkladı. Evsen Kürtlerin kendilerini ifade edebilmesi için bir an önce demokratik bir Anayasanın yapılması gerektiğini belirterek insanların temel haklarını kullanmasını engelleyen tüm Anayasal ve yasal engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi

23-24 Ekim tarihleri arasında Bağlar Belediyesi Konferans salonunda düzenlenen Yazar Altan Tan ile kentte bulunan imamların katıldığı çalıştayın sonuç bildirgesi Sur İlçesi Diyanet-Sen şubesinde açıklandı. Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen Kürt sorununun çok yönlü bir sorun olduğunu belirterek, bu sorunun güvenlik, ekonomik, kültürel haklar şeklinde ele alınmasının var olan sorunun çözümüne yardımcı olacağını söyledi. Evsen Sözlerine şöyle devam etti,"Kürt sorunu sadece Türkiye'nin sorunu değildir. Bu sorun Türkiye ile beraber İran, Irak ve Suriye'nin de sorunudur. Tek başına Türkiye'de yapılacak düzenlemeler kısa süre için bu konunun çözümüne derman olsa bile, uzun vadede çözüm olabilmesi meçhuldür. Türkiye'nin sorunu çözme noktasında atacağı adımlar komşu ülkelere de referans olacaktır. Bu konuda Türkiye model ülke olmalıdır. Kendi sorunlarını çözemeyen bir ülke kendi bölgesinde liderlik iddiasında da bulunamaz" dedi.

Evsen, 23-24 Ekim 2010 tarihleri arasında yapılan Çalıştay’da alınan kararları ise şöyle sıraladı:

1- "Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki esirgenesiniz" (Hucurat 10) ayetine binaen kardeşliğin içi doldurulmalı, "Kendiniz için istediğinizi kardeşiniz için de istemedikçe iman etmiş olamazsınız" hadisi gereğince de bu ülkedeki tüm insanlar empati kurmalı, kendileri için istediklerini kardeşleri için de istemelidirler.

2- "Müslüman'ın müslümana kanı, malı ve ırzı haramdır" hadisi gereğince çatışmasızlık ortamının uzatılması ve sürekli hale getirilmesi gerekir. Bu süreçte tüm taraflar somut adımlar atarak kanın durması noktasında katkı sunmalıdırlar.

3- Diyanet İşleri Başkanlığı özerk bir yapıya kavuşturulmalı, Diyanetin içinde Şafiiler, Aleviler ve diğer dini renklerin kendilerini temsil edebilecekleri bir yapı oluşturulmalıdır.

4- Kürtçe vaaz ve hutbe okunması noktasında fiili bir durum oluşmuş bulunmaktadır. Bu olumlu bir gelişmedir; ama bu fiili durumun yasal bir zemine kavuşturulması zorunluluk arz etmektedir.

5- Diyanet Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) ve Türkiye de kullanılan tüm dillerde meal, tefsir ve ilmihal çalışması yapmalıdır.

6- Diyanetin Şafi ilmihali olumlu bir adımdır. Bu ilmihalin geliştirilmesi ve Kürtçeye de bu ilmihalin çevrilmesi olumlu olacaktır.

7- Diyanet Türkiye’de barış ve kardeşlik çabalarını yüceltmek için Doğuda ve Batıda hutbe ve vaazlarda Barış ve Kardeşlik vurgusu yapmalıdır. Bu tür çalışmalar İnegöl ve Dörtyol benzeri provokasyonları engelleyecektir.

8- Bölgede yaşayanların dini hassasiyetleri hiç bir şekilde göz ardı edilmemelidir. Barış ve kardeşlik çabalarının ancak din adamlarının katkısıyla geliştirilebileceği asla unutmamalıdır.

9- Kürtlerin kendilerini ifade edebilmesi için bir an önce demokratik bir anayasa yapılmalı, insanların temel haklarını kullanmasını engelleyen tüm anayasal ve yasal engeller kaldırılmalıdır.

10- "Göklerin ve yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin farklı oluşu, O’nun ayetlerindendir. Şüphesiz ki bunda bilenler için nice ibretler vardır" (Rum 22) ayeti kerimesi gereği, insanların anadillerini öğrenmeleri, hayatın farklı yerlerinde kullanmaları insani ve İslami bir haktır. Bu temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasını engelleyen tüm yasaklar kaldırılmalıdır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.