02 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir15°C
  • Berlin16°C

DEMİRTAŞ: BİZ BU ÜLKENİN PARYALARI DEĞİL EVLATLARIYIZ

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu yargılandığı davada ilk kez duruşma salonuna getirildi.

Demirtaş: Biz bu ülkenin paryaları değil evlatlarıyız

14 Şubat 2018 Çarşamba 16:06

Selahattin Demirtaş savunmasında “1,5 yıl içerisinde 3000 HDP’li tutuklandı. HDP bir anda suç işleme kararı mı aldı? Yargı bir anda HDP hakkında karar mı aldı?” dedi. Demirtaş mahkemeye, “Biz bu ülkenin paryaları değil evlatlarıyız” diye tepki gösterdi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, tutuklu yargılandığı davanın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması için tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ankara’ya getirildi.

Sincan Cezaevi yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmaya katılmak için sabah saatlerinden itibaren çok sayıda kişi cezaevi önünde toplandı.

Sarı basın kartı olmayan gazeteciler duruşma salonuna alınmazken, duruşmayı izlemek isteyen yurttaşlar için de 20 kişi sınırlaması getirildi.

HDP’nin yeni Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de duruşmayı izliyor.

Duruşmayı takip eden Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun Twitter hesabından aktardığına göre Demirtaş ilk olarak iddianamenin kabulüne ilişkin itirazlarını beyan etti.

Demirtaş, Anayasanın 83/2.’nci maddesini hatırlatarak Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını; ancak buna rağmen 15 aydır tutuklu olduğunu belirtti. Ayrıca mahkemenin bu denetimi de 15 ay boyunca yapmadığını ifade etti.

‘Bu kadar yayın Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı, herkes inanırdı’

Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması öncesindeki gazete manşetlerini tek tek mahkeme heyetinin dikkatine sundu. Demirtaş, “Şu kadar yayın Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı, herkes benim uzaylı olduğuma inanırdı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce medyaya taşınan manşetlerle bir algı operasyonu oluşturulmuştur” dedi.

Demirtaş savunmasında devamla şunları söyledi:

Her gün kanunlar çıkarılıyor, Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor, milletin iradesi olan bizler de bu olanları bir hücrede izlemek durumunda bırakılıyoruz. Bizde izliyoruz, yargı da izliyor. Yargının cesaretli olması gerekiyor.

1,5 yıl içerisinde 3000 HDP’li tutuklandı. HDP bir anda suç işleme kararı mı aldı? Yargı bir anda HDP hakkında karar mı aldı? Anayasa değişikliğini yapmak için HDP’yi kriminalize etmeleri gerekiyordu o nedenle usule uygun olmayan şekilde bizleri tutukladılar.

Demirtaş savunmasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıklarla ilgili sözlerini hatırlattı.

Bu sırada Mahkeme başkanı “Usule ilişkin itirazlarınızı açıklayın, başka konulara giriyorsunuz” diye müdahale etti. Demirtaş ise, “Dokunulmazlık bu kadar önemli, böyle olacaksa savunma yapmam o zaman. Dokunulmazlığı kaldıran Erdoğan’sa buna dair söz söylemem gerek” karşılık verdi.

‘Biz bu ülkenin paryaları değiliz’

İddianameyle ilgili de eleştirilerde bulunan Demirtaş, “Benim itirazlarımı dinlemeniz lazımdı. Biz bu ülkenin yurttaşlarıyız. Bu vatanın evlatlarıyız. Biz bu ülkenin paryaları değiliz. Adalet mülkün temelidir. Sarsılırsa mülk sarsılır. Yargıçların hukukun egemenliği ilkesini sonuna kadar savunması gerekir. Yapmazsanız sıkıntı olur. Yaparsanız ne olur yurttaş sıkıntı yaşar. Türkiye batmaz. Demokratik bir ülke olacak. Bunun için var gücümüzle çalışacağız. Bu suçu işleyenler yargı önünde hesap verecekler” dedi.

Demirtaş konuşmasının sonunda itirazları doğrultusunda yargılamanın durdurulması, düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Demirtaş davanın diğer duruşmalarına “güvenlik” gerekçesiyle getirilmemiş ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile de duruşmaya katılmayacağını beyan etmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.