22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır8°C
  • Ankara12°C
  • İzmir18°C
  • Berlin0°C

DEFNE'NİN RAPORU NEDEN GECİKTİ?

Bir aydır sonucu açıklanmayan Defne Joy Foster'ın otopsi raporu, kurumdaki uzman sıkıntısını ortaya çıkardı.

Defne'nin raporu neden gecikti?

26 Mart 2011 Cumartesi 12:58

Bir aydır sonucu açıklanmayan Defne Joy Foster'ın otopsi raporu, kurumdaki uzman sıkıntısını ortaya çıkardı.

Defne Joy Foster'ın Adli Tıp raporuyla ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Kriz, Foster'ın otopsisinde baş gösterdi. Morg İhtisas Dairesi incelemeyi tamamladıktan sonra karar, Foster'ın kanında uyuşturucu ve alkol olup olmadığını belirleyecek olan Kimya İhtisas Dairesi'ne kaldı.

Ancak raporun sonuçlarını yorumlayarak altına imza atacak uzmanlarda sıkıntı olduğu ortaya çıktı. Son bir yıl içinde, Kimya İhtisas Dairesi Başkanı Faruk Biçer'in de aralarında bulunduğu birçok deneyimli uzman, 'Görülen luzüm üzerine' yazısıyla başka yerlere gönderildi veya görev yerleri değiştirildi.

Yerlerine de narkotik konularda deneyimli olmadığı iddia edilen personel atandı. Yeni uzmanlar, özellikle kamuoyunda gündeme gelen kritik dosyaları yorumlamakta çekimser kalınca gecikmeler başladı.

Akşam'ın haberine göre, İstanbul Adli Tıp Enstitüsü'nden Prof. Dr. Fatih Yavuz, Defne Joy Foster'ın raporunun uzun bir süredir neden beklemede olduğunu şöyle açıkladı: 'Fizik, Kimya ve Biyoloji dairelerinde çıkan sonuçlar işinin uzmanı tarafından en fazla 15 dakikada yorumlanır. Eğer bir rapor 1 aydan fazladır bekleniyorsa o birimde sorun vardır. Kimya İhtisas Dairesi'nin başkanı ile alkol birimindeki uzmanlar görevden alındı. Bunların yerine gelenler uzman olmadığı için muhtemelen sonuçlar uzun süredir çıkmıyor' diye konuştu.

SADECE SERTİFİKA VERİLDİ

İsminin açıklanmasını istemeyen bir uzman ise çarpıcı iddialarda bulundu: 'Bu arkadaşlarımız taşrada bulunan temsilciliklere gönderiliyorlar. Yerlerine de uzman olmayan kişiler atandı. Hatta onlara bir-iki haftalık bir eğitimle sertifika verildi.' TAURASI KORKUSU Fenerbahçe'nin dünyaca ünlü kadın basketbolcusu Diana Taurasi'de doping maddesi bulan Hacettepe Üniversitesi, spor kulübünün itirazı üzerine incelemeyi tekrar yapmış ve raporun hatalı olduğunu kabul etmişti. Hacettepe Üniversitesi'nde doping maddesini ölçen aletle Adli Tıp Kurumu'ndaki alkol ölçümü yapan aletin aynı olması uzmanları korkutuyor. Yanlış yorumdan kaçınan uzmanlar görüş bildirmiyor.

17 YILLIK BAŞKAN YERİNE ÜNİVERSİTEDEN ATAMA

Kimya İhtisas Dairesi Başkanlığını 17 yıldır yürüten Faruk Biçer, görevinden alınarak önce alkol biriminin gece sorumlusu yapıldı. Daha sonra da Adana Adli Tıp Şubesi'ne gönderilen Biçer'in yerine Celal Bayar Üniversitesi'nden Adli Tıp Uzmanı Dr. Mahmut Aşırdizer atandı. Aşırdizer'in Kimya İhtisas Dairesi'ndeki birimlerden uzmanlığının bulunmadığı iddia ediliyor. Narkotik biriminin başındaki Uzman Nilay Derman da bir yıl önce Diyarbakır'a gönderilmişti. 6 ay burada görev yapan Derman yeniden İstanbul'a geldi ve sonra Erzurum'a tayin edildi. Derman'ın yerine gıda zehirlenmeleri konularına bakan Şenol Korkut getirildi.

Kimya İhtisas Dairesi'ndeki görevden almalar devam etti. Gıda ve ilaç zehirlenmelerine bakan Oya Tanç ile Kimya İhtisas Araştırma Müdürü Zafer Gürpınarlı da görevlerinden alınarak pasif görevlere getirilirken yerlerine Ümran Özkan ile Neval Akberber atandı. Görevi alkol biriminde çıkan analizleri rapora dökmek olan İsmail Kocağa da başka bir göreve atandı. Yerine iki yıldır kurumda çalışan bir memur getirildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.